Fem punkter: "Så ska Vimmerby Hockey nå playoff"

Halva Allettan är spelad. Nu går vi in i andra halvan. Vimmerby Hockey är nia i tabellen och just nu under strecket. Frågan är hur laget ska bli en vinnare igen? Sporten ger sin syn, nedkokat till fem punkter.

Hur ska Vimmerby Hockey klara en topp åtta-plats i den södra Allettan? Här är Sportens tankar.

Hur ska Vimmerby Hockey klara en topp åtta-plats i den södra Allettan? Här är Sportens tankar.

Foto: Jacob Meijer/Meijermedia/Montage

Krönika2022-02-01 18:45

1) MENTAL STYRKA

Vad har laget och spelarna i VH för mindset just nu? Vad går de in med för inställning och tankar till träningar och matcher? Vad kan varje individ bidra med? Hur höjer jag min omgivning – och mig själv som spelare? Särskilt i motgång måste de här frågorna ställas. När allt flyter på och går lekande lätt, som i grundserien, är det lätt att spela. Passningarna sitter, skotten går in och humöret är på topp.

Inga bekymmer.

Frågan är vad det är för karaktär på det här laget? Det är svårt att säga. Finns det tillräckligt med vinnarskallar och tydliga ledare som vågar och kliver fram, som ryter i när det behövs i båset, berömmer och visar uppskattning på isen? Det senare är inte minst viktigt när spelet och resultaten hackar. Det handlar om att vinna den mentala kampen mot motståndarna – och ibland även mot sig själv.

Vi vill se mer passion på isen, mer galna blickar, mer desperation.

2) FYSISKA SPELET

Ishockeyn har förändrats. Det går snabbare, spelarna är mer välutbildade och många gånger skickligare. Däremot är inte närkampsspelet alls på samma nivå som det var en gång tidigare. Hockeyn har blivit snällare. Det tacklas inte lika mycket längre, det smälls inte på lika hårt vid sargerna. De utpräglade fysiska spelarna är inte heller lika många till antalet. Det var länge sedan vi hörde uttrycket "powerforward". Finns det överhuvudtaget kvar? I dagens VH finns visserligen några starka duellspelare, som Hugo Enock, Helge Holmstrand och Aku Alho. Vi vill se flera, som visar vägen. Som skickar rätt signaler till övriga laget, om det hårda spelet nu inte renderar i utvisningar vill säga.

3) MÅLSKYTTET

En given punkt förstås. Det börjar bli tjatigt, visst. Spelarna är högst medvetna om det här, ledarna vet, fansen vet, motståndarna vet. Vimmerby Hockey har förtvivlat svårt att göra mål. 26 fullträffar på 13 matcher gör ingen glad. Det är märkligt vilken förändring som skett, från Grundseriens VH till Allettans VH. Vicekaptenen Anton Carlsson framhåller att kylan i avsluten saknas och tappats bort någonstans på vägen. Det är bara att hålla med. Vimmerby har faktiskt den sämsta skotteffektiviteten av samtliga 40 lag i Hockeyettan just nu. Bara 5.75 procent av skotten på mål, går i mål.

Ofta är det för stressigt i de här avgörande momenten. Varför inte passa en gång till, håll i och vårda pucken en extra sekund. Vem vet, då kanske det lossnar.

4) POWERPLAY

Vad har hänt med Vimmerbys fruktade powerplay? I grundserien var laget vassast av samtliga i den södra serien med 34.04 procent. Av alla lag i Hockeyettan var det bara Borlänge i den västra serien som var strået effektivare (34.62) i den spelformen. 

Efter 13 matcher i Allettan är motsvarande siffra i powerplay för VH bara 13.89 procent, vilket ger en jumboposition. Vimmerby har gjort fem mål på 36 försök. Helt klart måste VH bli bättre på att förvalta chanserna i numerära överlägen. Det kan faktiskt vara skillnaden mellan att nå playoff eller inte.

5) TRENDEN

Okej, poängen rasslar inte direkt in på kontot som önskas, men vi tycker att spelet har förbättrats avsevärt den senaste tiden. Både hemma mot Mariestad och Hanviken såg det stundtals riktigt bra ut. Håller VH den nivån kommer vi säkerligen snart att få se en ketchupeffekt, både i målgörande och poängskörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!