Fem spaningar från VIBK:s viktiga seger

Vimmerby IBK besegrade Linköping FBC – efter stor dramatik. Här har Michael Nordin plockat ut fem punkter från fredagens match i Idrottshallen.

Foto: Michael Nordin

Krönika2020-10-24 11:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


1) Moralstärkande seger. VIBK åkte på ett par kallduschar i den tredje perioden. Först svarade Albin Westergren för ett olyckligt självmål, som betydde 4–7. En stund senare släppte Vimmerby in 5–8 i numerärt överläge, när det återstod mindre än tio minuter av matchen. Det kändes som spiken i kistan. Men icke. Westergren fick gruvlig revansch på sig själv när han reducerade till 6–8 efter 50:54. Det målet gav VIBK nödvändig energi – som återigen kämpade sig till en förlängningsseger. Viktigt, viktigt. I den här jämna serien kommer varje poäng vara värdefull.

2) Andra spelare klev fram. Förstakedjan med Jonatan Green, Victor Wall och Albin Alfonsson gjorde fyra poäng – tillsammans. Det hör inte till vanligheterna. Istället var Elias Travtjenko poängbäst med två mål och en assist, trots begränsat med speltid. Han lär vara med från start i nästa match mot Bergs IK. Kevin Rosén stärkte också sina aktier i den här matchen. Han var pigg – både offensivt och defensivt. I övrigt höjde sig backarna Johan Carlsson och Ricky Gustafsson över mängden.

3) Stora problem i BP och PP. Om Vimmerby ska fixa nytt kontrakt i division 1 behöver spelet i special teams, det vill säga powerplay och boxplay, bli bättre. På de fyra inledande matcherna har VIBK haft elva powerplay. Facit: tre mål framåt och två mål bakåt (!). Det är inte bra. Om vi tittar på boxplay-spelet ser det ännu värre ut statistiskt. På tio numerära underlägen har Vimmerby släppt in åtta mål. Många av baklängesmålen kom visserligen i mardrömsmatchen mot Ledberg (11–3), men det var liknande tendenser mot Linköping i fredags. Trubbigt spel i powerplay – och två insläppta mål i boxplay på tre utvisningar.

4) Starka motståndarlag. Det märks att både tempot och kvalitén har skruvats upp rejält den här säsongen. Det är stor skillnad mellan division 1 och 2, precis som väntat. Linköping FBC hade bland annat med sig Lucas Karlsson och Anton Gröön, som till vardags tränar med Linköpings SSL-lag. Klubbens farmarlag siktar på nytt kontrakt i ettan. "Ja, det är målet. Vi vill ha några poäng ner till bottenlagen när väl tabellen börjar sätta sig om ett tag", sa tränaren Mathias Trinks efter matchen i Vimmerby. Han var för övrigt nära att bli ny tränare i Rimforsa IF i somras, men valet föll på Linköping.

5) Lyckad tv-sändning. Det var många som såg matchen på vår sajt. Kul! Redan på fredag kommer det en ny chans att följa VIBK framför datorn eller mobilen. Då tv-sänder vi nämligen bortamatchen mot Bergs IK. Och veckan efter är det Solfjäderstaden borta som visas på www.vimmerbytidning.se.