Grattis VH, vilken resa ni har gjort – nu väntar en ny verklighet

Det är dagen efter. Vi har vaknat till en ny vardag. Festen, glädjen, lyckoruset gör sig säkert påmint även idag, i morgon och en tid framöver. Det är så det ska vara. Samtidigt finns det många viktiga frågor som väntar på svar.

Vilt firande. I lördags säkrare Vimmerby Hockey spel i Allsvenskan.

Vilt firande. I lördags säkrare Vimmerby Hockey spel i Allsvenskan.

Foto: Meijer Media

Krönika2024-04-21 17:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby Hockey har gjort något historiskt, en bedrift som tenderar till en bragd.

Jag kan villigt erkänna att jag inte trodde att klubben skulle nå dit. Till Allsvenskan. Till eliten. Inte med tanke på det lilla nålsöga som måste passeras på vägen. Förutsättningarna är ju löjligt svåra och tuffa. Ett av 40 lag i Hockeyettan lyckas varje år. Vad blir det i procentsats? 2,5 procent, va? 

Vimmerby Hockey lyckades, trots oddsen emot sig.

***

undefined
Carl Sjöberg är galen av lycka efter avancemanget.

Välkommen till en ny vardag, VH. En allsvensk vardag, med allt vad det innebär.

Och vad är då det? Det vet i tusan. Vet någon? Jo, det är klart, men klubben vet inte. Staden vet inte. För en sak står klart. Ska VH lyckas hävda sig på den här helt nya nivån, för det är något helt annat, krävs samverkan av flera olika aktörer. Inte bara Vimmerby Hockey.

Det är också så, att spela i Allsvenskan sätter Vimmerby på kartan.

AIK och Oskarshamn kommer hit. Södertälje, Mora och Djurgården eller Brynäs likaså. Det är något helt annat än vad vi är vana vid.

Det kommer ta sin tid att ta in att VH faktiskt kommer att spela i Allsvenskan. Mot de här lagen.

Samma känsla tycktes de flesta andra också ha av de vi pratade med i folkvimlet och festen efteråt på en av stadens krogar. Det kommer att ta tid att landa i det här. Många VH-supporters kommer att bära med sig den här fantastiska lördagen som ett kärt minne hela livet. Allt från förväntningarna och den puls som fanns innan matchen, till det makalösa målkalaset, glädjeruset och firandet efteråt.

Idrott skapar såna känslor.

Det tog sig inte minst uttryck bland de som följt den här klubben snart sagt hela livet. Vi tog bland annat ett snack med bröderna Carlsson, Anders och Jörgen, på festen efteråt. De är två av klubbens största supporters. Givetvis var de klädda i VH-tröjor och de var både innerligt lyckliga och tagna på samma gång. De pratade om gåshud över hela kroppen när det stod klart att VH var allsvenskt.

***

undefined
Gustav Karlsson och Adam Petersson är glada och lyckliga.

Nu har ett helt nytt kapitel skrivits i klubbens historia.

Nu är det bara att passa på att njuta, i alla fall ett tag. Om några månader börjar en ny verklighet, den i landets näst högsta liga. Det finns också många frågor som ska besvaras fram dit.

Hur många spelare i den befintliga truppen följer med på resan?

Hur många nyförvärv krävs?

Hur blir det med tränaren Hampus Sylvegård, som tidigare uppgetts vara klar som assisterande i Nybro?

Håller hallen måttet för allsvenskt spel?

Vad krävs ekonomiskt för att bära runt en allsvensk säsong med 52 omgångar?

Vi tog ett snack med sportchefen Pelle Johansson dagen efter avancemanget för att försöka få svar på några av de här frågorna.

"I vilken ände ska vi börja..., haha. Jomen, någonstans i bakhuvudet har vi haft en plan när vi gick in i kvalserien. Vi har faktiskt Hockeyettans bästa lag, sen får man naturligtvis värdera hur det står sig i en allsvensk konkurrens. Sen måste man förhålla sig till vilken budget vi kommer att ha. Det är ju inte så att vi kommer ha 22 nya spelare som dyker upp på isen i september, men ett gäng nya kommer det bli. Någonstans är det realistiskt i det här läget att vi ska ha in spets".

Och Sylvegård?

"Min förhoppning är att han ska vara kvar här, men det är upp till honom vad han tycker och vad som är möjligt".

Som sagt, resan har bara börjat. Vart den än tar vägen så är det en fantastiskt spännande resa vi har framför oss. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om