Gulddrömmen slog in – Dackarna svenska mĂ€stare

Den som vÀntar pÄ nÄgot gott... ni vet. Nu var kanske 14 Är lite vÀl lÄngt, men kan tÀnka att det smakar desto göttigare. Dackarna höll för trycket och Àr Äter svenska mÀstare.

Torbjörn Allvin krönikerar om Dackarnas SM-guld.

Torbjörn Allvin krönikerar om Dackarnas SM-guld.

Foto: Haris Dreco

Krönika2021-10-06 20:45
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€r Janowski och Doyle passerat mĂ„llinjen i det sista heatet i tisdags, började drömmarna om ett nytt guld ta allt fastare form för förvĂ€ntansfulla Dackesupporters. MĂ„nga gick nog och la sig med ett stort smile pĂ„ lĂ€pparna. 

PÄ onsdag, pÄ onsdag... dÄ skulle det Àntligen ske.

Det var dÄ guldet skulle hitta "hem" till MÄlilla igen.

Bara ett hinder var kvar att passera pĂ„ vĂ€gen. Finalreturen mot Smederna – i Eskilstuna. 

För inte skulle vÀl de nyligen trefaldiga mÀstarna vÀnda pÄ steken, ta in 16 pinnar och fÄ skrika ut i ett nytt segerjubel?

Om det fanns en viss nervositet bland de mĂ„nga tillresta Dackefansen innan, sĂ„ skingrades den oron snabbt. Ett stjĂ€rnspĂ€ckat Dackelag pallade för trycket, utan mankemang. Utan daller. 

Visst fanns tankar inför avgörandet att Jerker Eriksson skulle kunna vifta med sitt trollspö Ànnu en gÄng och skapa en ny vacker saga för Smederna. Men nÀ, inte den hÀr gÄngen. Inte 2021.

StjĂ€rnorna i Dackarna levererade pĂ„ en hög nivĂ„ och efter elva heat var saken biff. 

Det hĂ€r oket (jo, sĂ„ kĂ€ndes det lite grann) som tyngt Dackarna sedan 2008 Ă€r nu borta med vinden. 

Klubben Ă€r Ă„ter bĂ€st i svensk speedway. VĂ€lförtjĂ€nt dessutom. 

Det var hĂ€rliga scener som utspelades bland de vilt firande supportrarna nĂ€r allt var klart pĂ„ motorstadion i Eskilstuna. Det fĂ€lldes en och annan tĂ„r, det kramades och skreks av glĂ€dje. 

Mitt i allt hittade vi lagbyggaren Mikael Teurnberg.

Hans breda kontaktnĂ€t, förmĂ„ga att skapa en vinnarkultur och fĂ„ alla stjĂ€rnor att samarbeta och trivas Ă€r absolut en nyckel för att klubben nu Ă„ter kan titulera sig svenska mĂ€stare. 

"TÀnk att det ska till en halv smÄlÀnning för att till slut ta det dÀr guldet", sa han och skrattade högt medan han och ordföranden Tomas Karlsson firade tillsammans efterÄt.

"Jag Ă€r tagen. Det kĂ€nns sĂ„ stort för hela klubben. Alla Ă€r delaktiga i det hĂ€r. Just nu kĂ€nner jag bara en enorm glĂ€dje", sa ordföranden och började sĂ„ smĂ„tt planera för en festkvĂ€ll tillsammans med supportrarna. 

IklĂ€dda guldhattar, sĂ„klart, och till tonerna av Tina Turners klassiska "Simply The Best", var det dags för guldlaget att kliva upp pĂ„ prispallen och ta emot fansens hyllningar. 

DĂ„ slĂ€ppte allt. Dackeförarna skrek ut sin stora guldglĂ€dje. 

14 Ă„rs vĂ€ntan Ă€r över. 

KÀnslan Àr att det inte kommer att dröja lika lÀnge till nÀsta gÄng.