Här är mitt tips– så går det i den jämna Allettan

Nu är dags att ta fram kristallkulan igen och spå in i framtiden. Igår kikade jag på höstens tips inför södra Hockeyettan och hur den skulle sluta. Och ja...det gick inte helt åt fanders. Nu tar jag ny sats – och tippar Allettan. Det känns betydligt knivigare så här vid en första anblick.

Foto: Vimmerby Tidning

Krönika2021-01-08 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här var mitt tips om grundserien:

1) Nybro, 2) Troja, 3) Vimmerby, 4) Tranås, 5) Kallinge, 6) Karlskrona, 7) Halmstad, 8) Kalmar, 9) Mörrum, 10) Hanhals, 11) Borås, 12) Tyringe.

Hur blev utfallet?

Tittar vi på lagen till Allettan, så prickade jag någorlunda rätt på tre av lagen. Ni ser också att jag valde bort Karlskrona och Mörrum från min lista – som båda blev topp-fem. Klara missar även på Tranås och Kallinge, som missade Allettan. I övrigt var det rätt placeringar på bottenlagen Hanhals, Borås och Tyringe. Halmstad och Kalmar var inom felmarginalen, där jag bara bommade med en placering på vardera lag.

Så här slutade serien:

1) Troja, 2) Nybro, 3) Karlskrona, 4) Mörrum, 5) Vimmerby, 6) Halmstad, 7) Tranås, 8) Kallinge, 9) Kalmar, 10) Hanhals, 11) Borås, 12) Tyringe.

Här är då mitt tips för kommande Alletta:

10) SKÖVDE

Kommentar: Bäst i den västra serien när vi kommer till spel i numerärt överläge. Gör mål i vart tredje powerplay. Henrik Thegel är en vass målskytt. Det är även VH-bekantingen Alexander Henriksson. Brukar inte räcka till i de här sammanhangen och ska inte göra det nu heller.

9) VISBY/ROMA

Kommentar: Spelar traditionellt en fysiskt tung hockey. Vad vi förstår så är det en mer fartfylld och teknisk Visby-upplaga den här säsongen. Finnen Sami Tamminen lovordas och har snittat en poäng per match. Kommer förmodligen kämpa i botten i Allettan.

8) DALEN

Kommentar: Tappade sin skyttekung Jesper Thörnberg till Danmark. Andra spetsspelare kan också vara på väg bort. Kommer från en toppeninsats i grundserien, som de vann. Att vinna den västra serien är dock något helt annat än att bli ett topplag i södra Allettan.

7) MARIESTAD

Kommentar: En dark horse? Det surras att Mariestad kan bli att räkna med i Allettan. Tycker att de känns svårtippade och svårplacerade. Ska vara bra på målvaktssidan. Backbesättningen får också bra betyg. Erik Olsson den bärande spelaren offensivt och här finns också rutinerade Douglas Lögdahl. Mariestad har bra statistik i både powerplay och boxplay.

6) MÖRRUM

Kommentar: Avslutade grundserien mycket starkt och var seriens överraskning. Meriterade Marcus Paulsson drog ett megatungt lass hos "laxarna" och gjorde det fantastiskt bra, inte minst i de jämna, täta matcherna. Frågan är om de kan hålla samma fina form även i Allettan? Nja, inte troligt, men de kommer göra det bra. 

5) KARLSKRONA

Kommentar: Trodde inte på Karlskrona i grundserien. Hade dem först som sexa där. Det tipset baserades främst på den turbulens som varit i klubben innan serien startade. De gjorde det bättre än vad jag trodde. Nu har Mats Lusth fått kicken och ersatts med Vimmerbykillen Eric Karlsson. Spännande utmaning för 27-åringen. Surras om att ett par spelare är på väg bort från KHK.

4) VIMMERBY

Kommentar: Okej. Vimmerby hade det väldigt tufft mot de bättre lagen i södra Hockeyettan. Frågan är – och den är helt avgörande – om VH kan vända på den skutan och få till ett trendbrott. Jag tror det. Fel, jag är helt övertygad. Vimmerby kommer ta poäng även mot de på förhand så kallade topplagen. Frånsett bottennappet mot Kalmar, så gjorde Horskys mannar det bra efter coronauppehållet. Nu har de inte alls samma press på sig och har också fått in två spännande nyförvärv.

3) HUDDINGE

Kommentar: Vrålstarkt i specialteams. Över 40 procent i powerplay och 90 procent i boxplay. Gjorde också mäktiga 115 mål när de vann den östra Hockeyettan klart. Huddinge brukar alltid vara bra i grundserien. Nu får de möta lag med bättre defensiv. Förre VH-ikonen Björn Jonasson trea i seriens poängliga.

2) NYBRO

Kommentar: Gick lite halvtrögt i serien, men växlade upp rejält och slutade tvåa bakom Troja. Här finns kvaliteter så det räcker och blir över. Ännu mer med värvningarna av finska duon Eero Savilahti (8 mål på 7 matcher) och Janne Väyrynen (8 poäng på 8 matcher). Här finns också en stark målvakts- och backbesättning.

1) TROJA

Kommentar: Viktige Hampus Gustafsson lämnade för Danmark nyligen. Ljungbylaget får nästan alltid leva med ett visst favoritskap. I grundserien levde de verkligen upp till förväntningarna – och faktiskt lite till. Imponerade på mig när jag såg dem och hade en rörlighet och ett kombinationsspel som jag inte sett de senaste åren.