Högsta betyg för världsstjärnan från Vimmerby

Asllani, nya bilen, kollapsen. Det är några av punkterna som finns med på veckans lista.

Smått och gott på Veckans Lista. Självklart är Kosovare Asllani med här.

Smått och gott på Veckans Lista. Självklart är Kosovare Asllani med här.

Foto: Arkiv

Krönika2022-07-18 17:00

GLÖDHETT
Vimmerbys världsstjärna

Bäst mot Nederländerna. Rykande het mot Portugal. Vimmerbyfostrade världsstjärnan Kosovare Asllani bjöd på fotbollsgodis i måste-matchen i söndags. Hon hittade smarta, kreativa lösningar som ingen annan var i närheten av – mest hela tiden. Med sina lätta trippande steg och sin makalösa teknik gick det inte att stoppa Sveriges kapten. "Kosse" låg bakom många av målen, satte en straff, och stod för suveräna framspelningar som också var nära att resultera i nätrassel. Och efter EM väntar spel i AC Milan. Jojo.

HETT
Derbyt

Sådär alla speedwayvänner. Gnugga händerna.

Västervik vs Dackarna. Mycket på spel. Prestige. Semestertider – och förmodligen strålande väder. Det är upplagt för en riktig speedwayfest på Hejla Arena. Och är det nu den riktiga vändningen kommer för mästarna? Förra besöket, förra hösten, slutade med en klang- och jubelföreställning, då Målillalaget imponerade stort i semireturen och säkrade en plats i SM-finalen.

VARMT

Pånyttfött bilintresse

"Heureka! Han kommer bli ett bilgeni". Vet inte om mor och far uttryckte sig precis så, men de imponerades av mina kunskaper om bilmärken och modeller – när jag var liten alltså. Med tiden svalnade det där intresset till en nivå liknande den jag hade för träslöjd. Det vill säga till en nivå nära nollpunkten. Fram till nu.

Häromveckan köpte jag en ny bil, eller begagnad rättare sagt. En vit och svart Mini Cooper. För liten tänkte jag när jag såg den för första gången, och det kan väl knappast vara något drag i kärran. Men oj vad jag misstog mig. Ungefär som en herre här i Vimmerby lite märkligt sa: "I de djupaste vattnen går de farligaste rävarna". Eh! Nu kan jag knappt bärga mig innan jag ska ut på nästa biltur och ösa på med dunka-dunka-musik i högtalaren.

VARMT – OCKSÅ
Öarnas ö

Vet inte om det har så mycket med sport att göra, förutom att jag träffade Kisas fotbollsprofil Rasmus Bexell och förre KBK-ledaren John Karlsson vid poolen flera gånger om. Visby är ändå glasklar på min lista. Vi hade ett par strålande dagar i staden och om vi inte hade haft färjebiljetten bokad så hade jag nog lätt kunnat strosa omkring i de där mysiga gränderna fram till åtminstone nyår.

LJUMMET

Hemma, men borta

Äntligen infriades drömmen om allsvenskt spel. Men då kommer inte Varta BK spela sina hemmamatcher i hallen i Hultsfred, där de är så starka – utan i Vimmerby. Till råga på allt verkar det som att Varta och Vimmerby BK hamnar i två olika serier i Allsvenskan. Hm, det går inte alltid som det är tänkt...

ISKALLT
Taktiken?

Vad hände? Eller rättare sagt... varför hände ingenting? Att på den höga nivån i princip inte göra ett skvatt för att förändra övergår nästan mitt förstånd. Jag snackar om den norska kollapsen i EM. 0–8 mot England var uselt, men frågan är om inte förlusten mot Österrike (0–1) var ännu värre – ur ett taktiskt perspektiv. Norge envisades med att hela tiden försöka spela upp bollen via sina lagdelar med korta passningar – och misslyckades i princip varenda gång mot energiskt presspelande motståndare. På topp fanns världsklasspelarna Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen och fick ingenting att jobba med – förrän i slutminuterna. Då äntligen kom lite längre passningar som ställde frågor till Österrike. Vid sidlinjen stod en märkbart plågad och tafatt coach, svenske Martin Sjögren och fick se sitt lag underprestera kraftigt och åka ur EM med buller och bång. Det var inte mer än rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!