Hur många spelare tappar motivationen efter det här?

"Lugn i stormen. Klart att det kommer igång. Snart går smittspridningen ner och vi kan trampa gasen i botten med fotbollsmatcherna". Jag var övertygad. Jo, pyttsan. Ibland tror jag mig ha pejl på saker som jag egentligen inte vet ett skvatt om. Nu blir det enkelserier. Ett hårt slag.

Torbjörn Allvin skriver om onsdagens besked att det blir enkelserier i lokalfotbollen.

Torbjörn Allvin skriver om onsdagens besked att det blir enkelserier i lokalfotbollen.

Foto: Arkiv

Krönika2021-05-12 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åsikterna går isär. Vissa tycker det är rätt att välja samma väg som 2020. 

Jag delar inte den uppfattningen. För mig har det varit en självklarhet att göra allt vad som göras kan för att vi fotbollsälskare ska få spela fulla serier, som i många fall betyder 22 matcher. 

Efter de förlängda restriktionerna i både Region Kronoberg och Region Kalmar Län finns inte längre någon återvändo. 22 matcher halveras till hälften – igen. För många klubbar innebär det troligtvis seriepremiär om tre (!) månader, i början av augusti. 

Det är en fasligt lång tid när försäsongen redan varit igång i flera månaders tid. 

Jag inser och har full förståelse och respekt för de skarpare riktlinjerna med tanke på den höga smittspridningen. Det är självfallet högsta prioritet i samhället att med alla till buds stående medel försöka minska den. 

Både i min yrkesroll och i min fritidssyssla som fotbollstränare hade jag såklart önskat att läget hade varit ett annat – och att det trots de förlängda restriktionerna funnits en möjlighet att genomföra dubbelmöten. 

Beskedet kommer inte som någon blixt från klar himmel. Alla har nog förstått att det kunde bli så här när "sista-datumet" gång på gång flyttats framåt i tiden. Likväl är det förbaskat trist, tycker jag. 

Framför allt tycker jag synd om spelarna. Och jag är rädd för att beslutet om enkelserier och framflyttad seriestart innebär att många faktiskt lessnar, tappar motivationen och kanske lägger av. 

Jag är tämligen övertygad om att de flesta spelare kan tänka sig att spela två matcher i veckan under en ganska lång period för att få till dubbla möten och 22 omgångar. Skippa ett träningspass i veckan för att istället lira match. Så hade åtminstone jag själv resonerat. 

Kan tänka mig att det diskuterats för fullt bland klubbarna nu. Hur ska vi göra? Vad ska vi ha för upplägg? Ska vi ha uppehåll från all träning en tid eller ska vi minska antal träningar? Det är mycket att ta ställning till. 

Jag hoppas att det öppnas upp för spel i början av juni. Men att då vänta med seriepremiär till augusti? Nej, i rollen som tränare skulle jag föredra att spela ett antal matcher innan sommaruppehållet.

Om den möjligheten uppenbarar sig alltså. Om det vet jag inte ett skvatt.