Jag sticker ut hakan – VIBK kommer vinna serien

Höstmörkret blir alltmer påtagligt för varje vecka. Något som livar upp är ändå de positiva vindar som blåser för den lokala innebandyn. Vimmerby IBK har fått en pangstart i serien och flera andra lag ser också ut att ha något bra på gång.

Vimmerby IBK har imponerat i säsongsinledningen och ser ut att ha något riktigt bra på gång.

Vimmerby IBK har imponerat i säsongsinledningen och ser ut att ha något riktigt bra på gång.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2023-10-12 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste månaden har varit intensiv i den lokala sportjournalistikens värld. Slutspurter i fotbollsserier och SM-slutspel i speedway har blandats med seriestarter i de mer klassiska vinteridrotterna. Nu får den senare kategorin stå i fokus och min känsla är att innebandyn har något bra på gång.

Vimmerby IBK har fått en flygande start på säsongen med två segrar och imponerade 23–6 i målskillnad. I hemmapremiären mot Växjö U senast blev det 11–2 efter att laget gått från 1–0 till 5–0 inom loppet av två minuter och två sekunder. Till skillnad mot tidigare år så kom aldrig den där svackan där VIBK slappnade av för tidigt och släppte in sina motståndare i matchen. Istället matade de på och bara drog ifrån.

Vad var då skillnaden?

Självklart har Jonatan Greens återkomst i laget betytt väldigt mycket. Han svarade för två mål och sex assist och har 13 poäng totalt på två matcher. De flesta av målen som han låg bakom kom till efter att Green satt fart i offensiv zon och sett till att motståndarna riktat sina blickar på honom. Då hittade han ett smart pass i sidled till en medspelare som sköt direkt med enkla mål som följd.

Anmärkningsvärt är också nyförvärvet William Björngards facit. Med fem mål och två assist på två matcher är han tvåa i seriens poängliga, men bäst när det kommer till gjorda mål. Det är inte illa av en vänsterback. Dessutom spelar han med stor pondus i defensiven tillsammans med Hampus Carlsson som backpartner.

Med de två topparna och ett lag som ser ovanligt homogent ut så vågar jag sticka ut hakan och säga att det blir spets och slut för VIBK. Visst, det är 20 matcher kvar och mycket kan hända. 

Jämför man med förra säsongen släppte VIBK i snitt in runt åtta mål per match. Nu är det bara tre. Då är det betydligt enklare att vinna matcher.

Särskilt om laget fortsätter göra tvåsiffrigt framåt. Det kommer bli guld värt. Eller i det här fallet serieseger och kval till division ett.

***

Riktar vi blicken till tvåan i Östergötland så är Rimforsa tillbaka där de hör hemma. De började med en stabil 7–2-seger borta mot Linköpings IBK U. Där låg en femma bakom samtliga mål för RIF. Kim Thörnqvist visade vägen med fyra mål och ett assist och fick rätt i att hans formation har något riktigt bra på gång. 

Thörnqvist bildar en kedja med Victor Juslin och nyförvärvet Eric Sääf. Bakom sig har de lagkaptenen Anton Söderback och rutinerade Jonas Karlsson som tagit klivet ned som back. Det borgar för en stark offensiv som ska lyckas säkra nytt kontrakt för laget med god marginal.

***

I innebandyfyran tog Virserum en historisk seger. 4–3-vinsten i derbyt hemma mot IBK Svala togs inför en fullsatt hall. Dessutom var det den första vinsten sedan omstarten förra säsongen där tunga förluster staplades på varandra. En välförtjänt revansch för spelarna i laget som ändå hängt i och kämpat på.

***

Den lokala daminnebandyn består i år av två lag. IBK Svalas comeback är välkommen och laget visade i seriepremiären hemma mot Hovshaga att de duger riktigt bra. De föll med 7–6, men bjöd verkligen upp till kamp. Med ett par matcher till i benen så kommer det bara bli ännu bättre.

Vimmerbys IBK:s damer följde herrarnas exempel och gjorde processen kort med Skillingaryd i premiären. 8–1 och poäng av nio olika spelare bådar gott för framtiden. 

Varför inte en serieseger till?