Krönika: "Det är största styrkan hos VH"

Vimmerby Hockey besegrade Kalmar och har därmed ena benet i playoff. Ett historiskt ras krävs för att tappa detta nu. Och efter den imponerande insatsen mot Kalmar ser laget ut att vara på rätt spår.

Krönikören jämför VH:s väg mot playoff med en spurt till tåget.

Krönikören jämför VH:s väg mot playoff med en spurt till tåget.

Foto: Montage

Krönika2020-02-10 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni vet när man är sen till tåget. Tyvärr händer det mig lite för ofta, men på något sätt hinner jag alltid (nästan i alla fall). Det blir som ett springlopp där varje sekund kan bli avgörande. 

Jag lägger ofta upp löpningen till tåget på samma sätt. Det börjar i riktigt hårt tempo, sedan kollar jag klockan och ser att det borde vara ganska lugnt. Nästa gång jag kollar klockan inser jag att det är bråttom igen. Då spurtar jag fram till perrongen. 

Det har varit liknande för Vimmerby Hockey. De missade allettan och tvingades öka tempot i fortsättningsserien. Där öppnade laget i dunderfart, genom att vinna tio raka matcher. Det började kännas klart, men då förlorade VH tre raka matcher, och det kändes oroligt igen. Efter två nya trepoängare ser nu VH ut att hinna i tid till perrongen. Det vill säga vinna vårserien och gå till playoff. 

Insatsen mot Kalmar var minst sagt imponerande. Det var faktiskt svårt att tro att söndagens möte var en seriefinal. VH var stabila bakåt och visade upp riktigt bra spel offensivt. De som började tvivla efter förlusterna blev motbevisade. Ordentligt. 

Visst, Kalmar fick in två reduceringar och det var nervöst ett tag, men sett till sextio minuter var VH klart bäst, där första perioden sticker ut.

Nu är det åtta poäng ner till Kalmar med tre matcher kvar. Vi kan med andra ord konstatera att seriesegern är oerhört nära. Utifrån det vi fick se i söndagens seriefinal är det också rättvist. Vimmerby har varit mest stabila och bevisligen haft ett vägvinnande spel. Framför allt har de lyckats vinna jämna, tuffa matcher, även när spelet inte är hundra. Det är nog största styrkan hos VH.

Nu då? 

Ja, om det blir playoff - vilket allt talar för att det blir - får Vimmerby sin tuffaste utmaning på länge. Då kommer motståndet vara tuffare och alla måste spela på sin högsta förmåga. Offensiva nyckelspelare som Semjonovs, Kontos och Salo med flera måste prestera. Samtidigt finns det inte utrymme för särskilt många misstag defensivt.

Nu när VH ser ut att vara med på playofftåget ska det bli intressant att se hur långt det rullar. Med tanke på första perioden mot Kalmar verkar de i alla fall vara på helt rätt spår.

För övrigt såg jag vår svenska världstjärna, Armand Duplantis, slå nytt världsrekord i stavhopp under helgen. Häftigt!

Pierre Gustavsson firar efter sitt 1-0-mål mot Kalmar.
Pierre Gustavsson firar efter sitt 1-0-mål mot Kalmar.