Längtar till världens bästa kärleksmums och hockeyfest

Vintertid brukar man fara land och rike runt (nåja!) och skriva hockey. Vissa orter och hallar har en extra plats i mitt hjärta. Och det vet i tusan om inte Smedjehov i Norrahammar är min favorit. Så...tack för valet Dalen. Och självklart blir det en "kärleksmums" i paus.

Torbjörn Allvin skriver om det kommande hockeyslutspelet, där Vimmerby Hockey ställs mot HC Dalen.

Torbjörn Allvin skriver om det kommande hockeyslutspelet, där Vimmerby Hockey ställs mot HC Dalen.

Foto: Arkiv

Krönika2023-03-06 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skrev i en krönika för en tid sedan att det nästan känns som att komma hem när jag närmar mig Jönköping. På tisdag och onsdag är det alltså dags att komma "hem". Nästan i alla fall. Norrahammar är ju nästgårds.

Inför hockeyvalet i söndags tippade vi att Vimmerby skulle få möta HC Dalen, från Norrahammar. Precis så blev det också. Det är jag glad för. Ett tag trodde jag att Boden skulle välja VH. Så, återigen. Tack. Jag har nu inget emot Boden och är vad jag minns från besök där att det är en ganska så trevlig stad, men det är klart att jag hellre såg Dalen som en motståndare med tanke på avståndet.

Och rent hockeymässigt förväntar jag mig en riktig jäkla batalj. Det brukar bli så när de här lagen mötts. Det har under årens lopp utvecklats till att bli ett rivalmöte mellan klubbarna.  Varför vet jag inte, men kanske beroende på det relativt korta avståndet och att det normalt sett är hyfsat jämnstarka lag.

Smedjehov. I jämförelse med andra hallar i Hockeyettan har den kanske vissa brister, det är ofta kallt och inte på något vis vad vi kan kalla flashig. Men...den har något visst. I alla fall enligt mitt tycke. Bemötandet är alltid bra och så finns de här fantastiska bakverken till kärleksmums. Det är mumsigt gott så det förslår.

Nu är vi såklart inte där för att äta gott, utan för att bevaka ishockey. Och inte vilka matcher som helst, utan slutspelshockey.

Det här ska bli så häftigt. Som alltid när det handlar om den här typen av matcher, i slutet av säsongen.

Handen på hjärtat så hade jag inte förväntat mig att Vimmerby skulle nå hit när allt började tidigt i höstas. En drös tongivande, duktiga spelare hade lämnat och ersatts med unga och relativt orutinerade spelare med ringa erfarenhet av seniorhockey i flera fall.

Visst var det ett spännande lagbygge och med en ung tränare dessutom. Men kvartsfinal, nä. Speciellt inte som det resultatmässigt utvecklade sig med en hel radda av förluster i början av seriespelet. Sen har det här laget växt, de unga spelarna har anpassat sig till seniorspel – och VH har blivit rena vinstmaskinen.

Ändå. Dalen får ses som favorit. De vann sin grundserie och kom femma i Allettan.

Vad jag tror och känner är däremot en helt annan sak. Mitt tips: Vimmerby vinner i en avgörande femte match i Smedjehov: kärleksmumsens hemmahall.

• Som ni säkert har koll på så kommer Vimmerby Tidning att TV-sända matcherna i slutspelet. Det innebär att vi inte kommer att liverapportera som brukligt är. För att kunna se matcherna krävs det att man har skapat ett digitalt konto på www.vimmerbytidning.se och har ett premiumabonnemang.