Nya VH - som att förflyttas bakåt i tiden

Vimmerby är på väg mot en historisk framgång. Phil Horskys mannar är bara en seger från att nå kvalserien till HockeyAllsvenskan. Vinst på fredag och det är klart - om det nu inte dyker upp nya direktiv i följderna av Corona-kaoset.

Vimmerby är bara en seger från att nå en historisk framgång.

Vimmerby är bara en seger från att nå en historisk framgång.

Foto: Michael Nordin

Krönika2020-03-11 18:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VH har gått som tåget en längre tid. Segrarna staplas på varandra och motståndarna har det jobbigt mot ångloket som dundrar fram. Efter den där tröga hösten som ni vet, så har det nästan inte gått att stoppa Vimmerby. Den här faktan talar för sig siälv. VH har vunnit 21 (!) av de 25 senaste matcherna. Det är ett högst mäktigt facit. Två av förlusterna har dessutom kommit efter ordinarie tid (Kallinge i första playoff-matchen och Mörrum i Fortsättningsserien).

Det bästa av allt för alla VH-supporters – och de är många och hängivna har vi sett – är att laget bara tycks bli bättre och bättre. Insatserna i playoff mot tufft motstånd, har varit imponerande. VH har varit starkare, mer strukturerat, visat större glöd och haft ett bättre spel, än såväl Kallinge, Huddinge som Hudiksvall. 

Matchen mot Hudik i tisdags var en ny styrkedemonstration, både på (spelarna) och utanför isen (fansen). Vimmerbys förstaperioder  är som att få en flashback från tiden då hockeyprofiler som Jan-Erik Modigs, Lasse Johansson, Krister Ström, Magnus "Massa" Gustavsson, Bill Dohaney, Hasse Jones och alla andra lirade på sent 80-tal och början av -90. Då satte också Vimmerby en helvetisk press på motståndarna när de kom till Vimmerby ishall. Då liksom nu, sköljde de över gästerna med en frenetisk forechecking och en vilja som kunde förflytta berg. 

Det rutinerade Hudik-laget verkade inte veta varken ut eller in. 2-0 efter första perioden var klart i underkant. 

Till slut blev det också en klar seger, med 6-2. 

Nu väntar retur i Hudiksvall på fredag – trots det osäkra läget med coronaviruset. 

Vimmerby har inte bara sett till spel, form och övertag rent mentalt, ett kanonläge att ta sig till en historisk kvalserie. Utan också sett till statistik. Under Horskys ledning har VH spelat sju bortamatcher i playoff (Enköping, Troja och Kristianstad säsongen 2019 och Kallinge, Huddinge hittills 2020). Facit: Sex triumfer. Enda förlusten kom mot Kristianstad i den avgörande matchen i playoff 3. 

I onsdags eftermiddag kom beskedet att Regeringen går på Folkhälsomyndighetens rekommendation att stoppa alla idrottsevenemang som har över 500 åskådare. Det kommer förstås också påverka VH:s match/matcher mot Hudiksvall och en eventuell kommande kvalserie.