"Nyårslöfte...så var det med den karaktären"

Nytt år. Vi lägger 2020 till handlingarna. Skönt på många sätt. Och äntligen har vi fått lite snö också. Ljusare blir det också för varje dag. Vi hoppas också att vi går mot ljusare tider ur ett sportmässigt perspektiv. Jag gnuggar i alla fall händerna av den stundande Allettan.

Torbjörn Allvin skriver bland annat om Tour de Ski och Vimmerby Hockey.

Torbjörn Allvin skriver bland annat om Tour de Ski och Vimmerby Hockey.

Foto: TT/Michael Nordin

Krönika2021-01-06 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver inte dravla för mycket om allt det negativa som hände förra året. Visst, läget är fortfarande minst sagt bekymmersamt på flera sätt även nu. Ovissheten är stor. Kommer vinteridrotterna igång igen? När i så fall? Just nu är det ingen innebandy, ingen bandy, ingen bowling och ingen handboll som spelas. Det blir heller inget KM i futsal, som normalt spelas kommande helg. Därmed blir det ett avbrott i den traditionsrika turneringen som spelats i oavbruten följd sedan 1982. 

Lokalt är det bara Vimmerby Hockey som får och kan spela. 

Ni som följt VH vet vilket drama det har varit – under ganska så lång tid. Nu vet vi. Vimmerby Hockey klarade av trycket och nervpärsen på bästa sätt när allt skulle avgöras. Det är starkt. Klar seger borta mot Halmstad Hammers och platsen i Allettan säkrades. 

Den nya serien kommer bli att häftig att följa – som vanligt. 

Jag kan tycka att det nya upplägget är bra. Senast Vimmerby spelade i Allettan (2019) var det bara det tio-placerade laget (Grums) som inte gick till playoff och hade chans på Allsvenskan. Nu har det gjorts om. Lag 1–6 går till slutspel och åttondelsfinal. Lag 7–8 har visserligen fortfarande chans då de spelar Play In, men det är alltså tuffare att gå vidare och det är bara bra. 

Många lag har rustat inför vad som komma skall. 

Det gäller även Vimmerby Hockey, som de senaste dagarna presenterat två färska nyförvärv: Kanadicken Josh Brittain och den SHL-meriterade backen Christian Lindberg. Det är två riktigt spännande värvningar som höjer hockeytemperaturen ytterligare ett snäpp. Förra säsongen fick VH närmast jackpott när spelare som Kristoff Kontos, Jesper Norbäck och Nils Rygaard anslöt till laget. Det var förstärkningar som höjde standarden. 

Blir intressant att se om de nya tillskotten kan ha samma effekt. 

Det är nog nödvändigt för att Vimmerby ska kunna nå topp-sex. Som ni vet har laget haft svårt mot de bättre lagen i södra Hockeyettan. Nu väntar – förmodligen – sånt stark motstånd i varje enskild match. Okej, av tradition sägs den södra serien vara bättre än de övriga tre, men jag tror inte att Huddinge, Dalen, Skövde, Mariestad och Visby på något sätt skulle vara sämre än KRIF, Kalmar, Hanhals eller de övriga lagen i södra serien. 

Hur som helst så kommer det bli förbaskat roligt att följa. En tuff Vårserie med lagen 6–12 hade inte alls varit lika skoj, då så mycket står på spel och där det väntar en serieomläggning med färre antal lag i Hockeyettan. 

När jag pratade med sportchefen Morgan Persson i måndags så uttryckte han en känsla av lättnad över att platsen i Allettan var klar: 

"Axlarna har varit en bit över örsnibbarna en tid nu. Och jätteviktigt att vi är klara för ettan, utan att behöva spela en oviss vårserie. Den är skittuff. Nu slipper vi den typ av press. Då hade vi på något sätt bara haft något att förlora. Nu känns det bara som vi har saker att vinna".

TILL SIST:

* Varför satsade jag inte på en gångkarriär. Har aldrig traskat så mycket som nu. Och finns det något bättre än att vandra i lätt snöfall?

* Blir lika imponerad varje gång över mina döttrars förmåga att laga god mat. De har sannerligen inte fått det från mig, trots att min köttfärssås håller världsklass (enligt mig). 

* Skulle förmodligen sitta klistrad vid TV-apparaten varje dag om de så skulle köra Tour de Ski tio månader i sträck. 

* Nyårslöfte? Självklart. Idag har jag bara druckit fyra koppar kaffe. Tanken var att det skulle vara noll. Så var det med den karaktären.