"Slutspel, nu är det hockeyfeber..."

Minns ni hockeylandslagets kampsång inför VM 1989: "VM, nu är det hockeyfeber – VM, ni ska försvara vårt guld". Klart ni gör, ni som har åldern inne. Så mycket till VM är det inte, men hockeyfeber...räkna med det.

Både Vimmerby Hockey och Västerviks IK står inför viktiga och högintressanta slutspel.

Både Vimmerby Hockey och Västerviks IK står inför viktiga och högintressanta slutspel.

Foto: Haris Dreco/Arkiv

Krönika2021-03-22 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Play In, kvalspel, åttondelsfinal, Play Out... Det är mycket nu. Mycket hockey.

Det brukar vara det i dessa tider. Och det är lika förbaskat roligt varje år. Visst har mitt intresse för Elitserien (förlåt, SHL) svalnat betydligt sedan mina tidigare levnadsår, då jag nästan minns det som idag då vi grabbar i klassen brottades och tjatade som tuppar i en hönsgård på rasterna. På ena sidan var vi Brynäsanhängare. På den andra, de som höll på rivalen Leksand. Tror faktiskt inte det existerade några andra lag, möjligtvis då undantaget Chrille Ström som var djurgårdare.

Jag har ingen aning om hur det går till på rasterna numera. Är det någon hockeyhajp?

Hur det än är med den saken, så är det ett helt annat informationsflöde idag. Det är betydligt enklare att få veta mer om sitt favoritlag och sina favoritspelare. Jag kommer ihåg mina hockeyalbum från förr, då man samlade på spelarporträtt med lite fakta om var och en i bästa fall. Undrar var jag har dem någonstans förresten? Vore skoj att kika i dem och få lite flashbacks.

SHL är lik förbaskat intressant ändå – nu. Då mycket ska avgöras. Det var varit en kamp under lång tid för att undvika de där sista två platserna. HV, IKO, Brynäs eller LHC?

Och hur kommer det gå för Västervik, som jagar en SHL-biljett. Känns nästan overkligt, men kunde Oskarshamn...så varför inte. SSK i kvarten ska inte vara någon omöjlighet.

Mitt största intresse riktas såklart ändå till Hockeyettan.

Att vi ens är här har långt ifrån varit någon självklarhet. Ni kommer ihåg hur det var förra året. Då allt avbröts mitt i allt det roliga, då coronapandemin tog grepp om oss. Om en vecka är det premiärdags för Vimmerby Hockey. De inleder på bortais. Fram tills dess händer mycket annat kul:

  Som att Play In startar på tisdag.

  Som att kvalserien i södra Hockeyettan sätter igång på onsdag, där Tranås, Kallinge, Borås och Tyringe fightas om nytt kontrakt.

Valen till Play In gjordes i söndags. Det var verkligen ingen högoddsare att vi på Sporten träffade mitt i prick i våra tips. Mariestad valde som väntat Eskilstuna, Kalix tog Vännäs, Piteå fastnade för Vallentuna och Visby hade inget val, utan fick nitlotten: Halmstad Hammers. Jag tror de rankade lagen gör sitt och tar sig vidare, förutom då Visby. Halmstad är i bra form.

Det skulle i min spåkula innebära att de åtta rankade lagen: 1) Boden, 2) Nybro, 3) Hudiksvall, 4) Dalen, 5) Vimmerby, 6) Forshaga, 7) Teg, 8) Huddinge får välja mellan de här åtta motståndarna: Troja, Mörrum, Östersund, Borlänge, Mariestad, Kalix, Piteå och Halmstad.

I mina tankar torde Troja/Ljungby vara det lag som väljs sist. Alltså: Huddinge-Troja. Boden som väljer först kommer ta något av norrlagen, Kalix eller Piteå. Jag tippar på det sistnämnda, om de nu fixar Vallentuna vill säga. Boden har nämligen tre klara vinster mot Piteå i vinter.

Känslan är också att Borlänge, Mariestad och Mörrum tingas innan VH får välja. Det är förstås rena rama spekulationer, men det skulle i sin tur innebära att Vimmerby får välja mellan Östersund, Kalix och Halmstad.

VH mot Halmstad? Det tackar jag inte nej till.

"Slutspel, nu är det hockeyfeber...". Zooma in låtens ursprungsversion i minnesbanken. Nynna gärna på den. Visst håller den fortfarande klass – och väcker känslor. Precis som det ska vara så här i slutspelstider.