Spaning – det här stack ut i Vimmerbys match

Ovisst på förhand mellan två lag i kanonform. Kristianstad mot Vimmerby. Men...det här blev aldrig någon jämn fight. KIK körde över VH och vann med 6–0. Här är fem punkter från mötet.

Oj, det såg inte många komma. Vimemrby åkte på en riktig propp borta mot Kristianstad. Här är fem punkter från matchen.

Oj, det såg inte många komma. Vimemrby åkte på en riktig propp borta mot Kristianstad. Här är fem punkter från matchen.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2024-01-05 21:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) SÄSONGENS SÄMSTA

Inför bortamötet och toppmötet hade Vimmerby bara förlorat två förstaperioder under säsongen. Mot Kristianstad kom den tredje – och det rejält. KIK vann den med 3–0, trots att VH skapade väl så många chanser. Om det bara vara otur och totalt orättvist? Icke. Vimmerby var naivt och spelade med fullt blås framåt, till synes utan tanke på att de kunde öppna sig bakåt. De släppte till kontringar, stod för flera misstag i passningsspelet och gick bort sig flera gånger. Vimmerby var inte att känna igen och stabiliteten var som bortblåst första 20. Hampus Sylvegård agerade och tog faktiskt timeout redan efter knappt 14 minuter. Sen blev det tre mål till i baken...

2) MARDRÖMSMATCHEN

Scott Hector fick förtroendet i de två första matcherna i Allettan. Nu var det formstarke Robin Christoffersson som fick möjligheten. Det blev ingen rolig match alls för VH-målvakten. Redan efter 21 minuter hade han gjort sitt. Då ersattes han av Scott Hector efter att ha släppt in fyra mål på förhållandevis få skott emot sig. Det här var en riktig mardröm för Christoffersson och laget i stort, som varit så defensivt starkt under lång tid.

3) DRÖMSVITEN BRUTEN

Det var två lag i kanonform som möttes i Kristianstad. KIK hade sju raka vinster. Vimmerbys segersvit var ännu längre (!). VH hade nio raka triumfer och målskillnaden 30–8. Alltså, mindre än ett insläppt mål i snitt de senaste nio matcherna. En av sviterna skulle spräckas – och det var aldrig något snack. Vimmerby nådde aldrig tvåsiffrigt och tio raka. 0–6 var en riktig propp.

4) MÅLVAKTSVÄGGEN

Wictor Ragnewall är en erkänt skicklig målvakt. Vimmerby har mött honom massor av gånger, framför allt då när han vaktade målet i Troja/Ljungby. Nu är han i Kristianstad och har varit en jätte i alla tre möten mot VH den här säsongen. Han hade över 96 i räddningsprocent i första matchen lagen emellan, över 95 i den andra och nu nådde han 100 procent. På tre matcher mot ett målglatt VH har han bara släppt två puckar bakom sig.

5) POWERPLAYSPELET

Vimmerby var sensationellt bra och effektiva i powerplay i grundserien. VH briljerade och var supervassa i den spelformen. I Allettan har det hittills gått i baklås. Mot Kristianstad fick Vimmerby massor av chanser att spela fem mot fyra, men ingen utdelning. Det blev det inte heller mot Tranås eller Skövde i de två första omgångarna.