Sport i TV som förgyllde helgen

Efter ännu en helg med sport på TV var det två guldkorn som glänste lite extra. Upplösningen av The Players Championship och en härlig nostalgitripp i Mästarnas Mästare.

Det klassiska 17:e hålet på TPC Sawgrass är en utmaning även för de allra bästa golfarna.

Det klassiska 17:e hålet på TPC Sawgrass är en utmaning även för de allra bästa golfarna.

Foto: Bildbyrån

Krönika2021-03-16 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att följa sport på TV har upptagit stor del av min tid, inte minst på sistone då det inte finns möjlighet till att göra det på plats. Söndagens höjdpunkt var finalrundan av The Players Championship på PGA-touren i golf. Förr om åren var det givet för mig att lägga mig i soffan efter jobbet på söndagskvällar och följa den sista rundan på veckans tävling i USA. Nu fastnade jag igen då den prestigefyllda turneringen avgjordes på den klassiska banan TPC Sawgrass. Banan som är känd för sitt signaturhål med nummer 17 där greenen ligger på en ö i vattnet och ramas in av publikplatser som brukar vara fyllda av 10 000-tals åskådare. I år var det publik på plats, om än betydligt färre, och de fick uppleva ett riktigt drama. 

Många spelare hade chansen och det såg länge ovisst ut då även de mest rutinerade proffsen svarade för till synes amatörmässiga misstag. Till slut blev det en kamp mellan Justin Thomas och Lee Westwood. Personligen höll jag en tumme för den sistnämnde då han spelat på elitnivå i 28 år och vunnit det mesta i europa men bara har två titlar på USA-touren. Britten höll dock inte för trycket på just det 17:e hålet där han "fegade" på utslaget och straffades med en bogey som kostade honom chansen till särspel i slutänden. Istället blev det amerikanen Thomas som tog hem sin 14:e och näst största titel i karriären.

På tal om TV och golf kan jag rekommendera att se en ny dokumentär på HBO om Tiger Woods där man får en bra bild av allt som gått snett för honom utanför banan. Det återstår att se om han orkar att resa sig ännu en gång.  

I söndags var det även premiär för årets säsong av Mästarnas Mästare på SVT. Ett koncept som blivit en riktigt långkörare och som funkar än. I premiäravsnittet låg fokus på Speedskiåkaren Sanna Tidstrand och volleybollegenden Bengt Gustavsson. Tidstrand hade jag inte koll på tidigare så det var intressant att få ta del av hennes bedrifter med världsrekord och seger i X-games trots allvarliga skador under karriären.

Riktigt kul var det även att få återuppleva Bengt Gustavsson och volleybollandslagets EM-silver i Globen 1989. Finalförlusten till trots vann laget folkets hjärtan efter bragdsegern mot Sovjet i semifinalen. Kul att se bilderna på Gustavsson, Peter Tholse, P-A Sääv och de andra igen. 

En händelse som absolut varit värd en utförlig dokumentärfilm.