Tipset: Så går det i division 4-fotbollen

Vanligtvis är det svårt att tippa de lokala fotbollsserierna. Nu är det nästan omöjligt. Men okej. Jag gör ett försök. Här är mitt tabelltips i den heta Smålandsfyran.

Foto:

Krönika2020-06-17 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Vimmerby IF. Det är upplagt för en rekordjämn toppstrid, där flera lag känns jämnbördiga på förhand. Efter mycket funderande placerar jag Vimmerby högst upp. VIF har en stabil stomme, där flera av spelarna har erfarenhet av division 2-spel.

2) Stensjöns IF. Gjorde en strålande höstsäsong 2019 och borde bli ett topplag igen. Bröderna Martin och Filip Brtan är kvar, liksom förre VIF-spelaren Alexander Jonsson. Däremot har duktige mittbacken Patrik Bellander lämnat.

3) Gullringens GoIF. På papperet har Gullringen ungefär ett lika bra lag som förra året. Kan definitivt vara med och utmana om de främsta placeringarna. Har en tacksam start mot två förväntade bottenlag, vilket kan ge ett perfekt utgångsläge i höst. Dock varningsflagg för truppens bredd, vid eventuella skador och avstängningar.

4) Hvetlanda GIF. Med bland andra Karlo Goranci och Mladen Bucanin i laget siktar Hvetlanda högt. Med all rätt. Men har de jämnheten som krävs för att gå hela vägen? Kommer de ta tillräckligt många poäng på naturgräs?

5) Tranås FF. Är också ett lag för den övre halvan av tabellen. Målvaktsjätten Mirhad Abdijanovic har dock lagt handskarna på hyllan, vilket troligtvis kommer kosta några poäng. 

6) IFK Tuna. Potentialen är hög. Det vet vi. Men hur stort blir tappet av Ted Åström Åberg? I väntan på det svaret får Tuna nöja sig med en sjätteplats. Är i regel starka hemma på Tunhamra. Bortaspelet blir avgörande.

7) Aneby SK. Känslan var att Aneby överpresterade ifjol, när de kom tvåa utan att imponera spelmässigt. Till den här säsongen har laget tappat sin bästa spelare, Adnan Mehmedovic, vilket kommer bli kännbart.

8) Tenhults IF. Det tidigare samarbetsavtalet med Jönköping Södra har avbrutits. Istället gör Tenhult en nystart i division 4 med många unga spelare. Troligtvis inget lag för toppstriden.

9) Myresjö/Vetlanda. Anrika Myresjö, som numera tränas av Jerker Einarsson, går en tuff säsong till mötes. I alla fall om vi ska tro förhandsrapporterna. Flera duktiga spelare har lämnat.

10) IFK Västervik. Karl-Viktor Söderquist är hemma i stan och ska spela med Västervik i fem-sex matcher. Det är förstås ett jättebra tillskott. I övrigt finns det en del frågetecken, efter en svajig försäsong. 

11) Ölmstad IS. Efter några säsonger i andra division 4-serier, med mestadels mittenplaceringar, är Ölmstad tillbaka i den Nordöstra serien som på förhand ser tuff ut. Här tar jag rygg på spelbolagen, som har placerat ÖIS på den undre halvan. 

12) Bäckseda IF. Har tappt några av sina nyckelspelare och får svårt att återupprepa förra årets placering, när de kom sjua som nykomling. 

Läs mer om