Tipset: Så slutar den lokala division 5-serien

Vilken division 5-serie vi har framför oss! Åtta lokala fotbollslag och massvis med högintressanta derbyn. Så här tror jag att tabellen kommer att se ut när serien är färdigspelad.

Kan Adrian Mathiassons Södra Vi IF upprepa bedriften från förra säsongen?

Kan Adrian Mathiassons Södra Vi IF upprepa bedriften från förra säsongen?

Foto: Torbjörn Allvin

Krönika2020-06-23 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) IFK Oskarshamn. Solklar favorit i mina och i många andras ögon. IFK har renoverat och siktar nu högt. Flera av nyförvärven har erfarenhet från spel på högre nivå. Eric Persson, som tidigare varit en nyckelspelare i Oskarshamns AIK, ska vara en form av spelande tränare för IFK den här säsongen. Det kan bära långt, och jag tror att man tar hem femman i år. 

2) Södra Vi IF. Om ettan var ett enkelt val var tvåan betydligt svårare. Det är många lag som kan blanda sig i toppen, men Södra Vi IF känns mest redo för det efter förra säsongens succé. Man har knappast blivit sämre inför i år, snarare tvärtom. Elias Hallingfors är det enda märkbara tappet samtidigt som man fått tillbaka Fredric Carlsson och fått in bland annat Martin Brorsson igen. Även den stora målskytten Adrian Mathiasson är kvar. Visst ska SVIF vara med i toppen i år igen.

3) Hultsfreds FK. Frågan är hur HFK hanterar att vara nere i division 5 igen. Jag tror att man gör det bra. Man har absolut en trupp för att slåss i toppen av tabellen, trots att man tappat flera tongivande spelare. Nu satsar man mer ungt, vilket är väldigt glädjande. Talangen Selatin Shaljani lämnar för studier i höst och där kommer man behöva hitta en ersättare.

4) Storebro IF. Här har vi ett mycket spännande lag att följa. SIF såg starka ut i cupen mot Södra Vi senast och var verkligen med i matchen. Nyförvärvet Anton Palmér blir en viktig kugge för SIF, som också fyllt på med några andra intressanta spelare. Även Jimmi Wickström och Johan "JC" Carlsson tillhör laget men om de kommer göra någon match den här säsongen är högst osäkert. Viktor Nyström är annars en spelare att hålla ögonen på.

5) IF Stjärnan. Kanske det svåraste laget av de alla att bedöma på förhand. Deras säsong beror mycket på om nyckelspelarna, så som Mårten Rosén, kommer till spel. Slutade trea förra säsongen.

6) Målilla GoIF. Förra säsongen klarade man sig kvar med minsta möjliga marginal. I år ser man mycket starkare ut. Nyförvärv som Jetmir Shehi och William Steinholtz kommer att lyfta laget. Däremot är Tobias Stridh ett tungt tapp.

7) HM IS. Det blir väl en mittenplacering för HM IS i år igen, va? Känns ungefär lika bra som förra året och är ett stabilt division 5-lag. Kan dock överraska om man får till det. 

8) SK Lojal. Lojal har absolut kapaciteten för att fajtas högre upp – men då måste allt klaffa. Det är även viktigt att sådana som Kastriot Jashari (hur mycket han nu spelar) och Flamur Mulalli levererar. Frågetecken för kontinuiteten i laget.

9) Djursdala SK. Som det ser ut nu så kommer Daniel Gustafsson inte att spela, vilket är ett tungt avbräck. Jonatan Stridh och Ricky Gustafsson verkar det också osäkert med. Utan dem blir det tufft för DSK. Med dem är man ett lag för topp fem.

10) BK Boston. Imponerade i division 6 och är nykomlingar i femman. Här kan det dock bli lite tuffare och en säsong med bottenstrid istället. Har fördelen över att spela sina hemmamatcher på konstgräs. Mer ovana vid naturgräs däremot.

11) Fårbo FF. Hade en riktigt kämpig säsong senast men kvalade sig kvar. Kan nog bli degradering den här säsongen.

12) IFK Österbymo. Lyckades också kvala sig kvar senast men kommer återigen få det svårt, tror jag. Viktigt att man tar sina poäng hemma på Bulevallen.