Nervkittlande vår framför oss: Många lag i toppen

Matchminut 43. Nähä, nu fick det vara nog. Jag förstod vartåt det barkade. Mot undergången. Nja, det var kanske väl drastiskt, men jag kände att Sverige skulle förlora bronsmatchen mot Spanien och stängde sonika av TV:n. Men... det finns ofantligt mycket positivt att gotta sig åt lokalt. Många av våra lag är med i toppen av sina serier.

Många av de lokala lagen är med och tampas i toppen av sina serien och går en spännande vår till mötes.

Många av de lokala lagen är med och tampas i toppen av sina serien och går en spännande vår till mötes.

Foto: Bildbyrån/Arkiv

Krönika2023-01-30 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Det känns som att jag kommer hem", sa jag i bilen när vi närmade oss Jönköping. På något sätt har det blivit så. Jag får samma känsla när jag närmar mig Helsingborg. Det är "mina" städer, förutom Vimmerby då förstås. Och nog visade sig Jönköping från sin bästa sida även den här helgen, trots smådassigt väder och ett misstänkt diskbråck i ländryggen, som jag dragits med i ett par veckor. Tvi vale. Nåja, hotellet var perfekt och vi hade en himmelsk utsikt från 17:e våningen. Finns det så höga byggnader i Jönköping kanske ni tänker? Jodå, med ett nybyggt hotell så gör det faktiskt det. Och så finns sportbaren bara hundra meter bort. Bara en sån sak. Vi var ett stort sällskap som var där och hade det trevligt. Mindre trevligt hade stadens hockeystolthet, HV, i lördags. Det blev ny torsk, mot Luleå, vilket ytterligare cementerade lagets position i botten. Till skillnad om vi byter bokstäver, till VH. 

De bara vinner och vinner. I söndags mot dåvarande tabelltrean Huddinge i ett riktigt toppmöte. Vimmerby Hockey imponerar – på flera sätt. Inte minst då med sin bredd. Det spelade ingen roll att förstakedjan traskade ut i omklädningsrummet efter matchen utan poängleverans. Styrkan i det här laget är som sagt att alla fyra femmor kan kliva fram och leverera och stänka dit mål. 

Ingången till den här krönikan var just att skriva om bredden, och då inte bara om Vimmerby Hockey. Flera av traktens lag har rejäl vind i seglen och är med och tampas i toppen av sina serier. 

Kika här: 

VIMMERBY IBK DAM. 1) Toppar tabellen, två poäng före SSG som har två matcher mindre spelade. VIBK har närmast en hysterisk form.   

HULTSFREDS HF. 1) Ångar på och vet ännu inte hur det känns att tappa poäng den här säsongen. Sex raka triumfer. Nu har HHF rejäl guldvittring, när bara fyra matcher återstår. 

• MÅLILLA BANDY. 1) I serieledning och har ännu inte förlorat i vinter. Rödvitt är helt klart laget att slå. Har en pinne tillgodo på jagande Nässjö U, som lirat en match mer än Målilla. 

VIMMERBY HOCKEY. 1) Okej, ni vet läget, men jag måste ändå ta med det här. Precis som lagen vi nämnt här, så är VH etta i tabellen. Bara bottenlaget Köping har lyckats betvinga Vimmerby under ordinarie tid. Åtta vinster på tio kamper. Det innebär tre poängs försprång mot Borås och Eskilstuna. Båda har dessutom en match mer spelad på kontot. På onsdag är det seriefinal, i Borås.

RIMFORSA IF. 2) Vi har ett spännande "trekejsarslag" framför oss. RIF är tvåa med elva vinster på 13 matcher. Två poäng före hittar vi Linköpings AIS, som Rimforsa möter hemma i Hackelhallen på fredag. Berg U är trea, på samma poäng som RIF. 

VIRSERUMS SGF. 2) VSGF går en kamp mot Motala om förstaplatsen i fortsättningserien i hockeytrean. Just nu har Motala några poäng tillgodo, men Virserum har inte spelat lika många matcher. Tipset: De blåvita kommer gå segrande ur striden. Mycket kan avgöras redan på söndag, då det vankas seriefinal i Prolympiahallen. 

VIMMERBY IBK B. 2) Det blev däng mot suveräna serieledaren Ariel, men VIBK behåller andraplatsen, med sex omgångar kvar. 

HM IS. 3) Skuggar Vimmerby B i innebandyfyran. Tre poäng bakom, vilket kan bli noll då HM IS har en tillgodo på serietvåan. 

VH J20. 2) Har fått en fin start på fortsättningsserien. Bara Dalen har öppnat bättre och har en pinne mer än VH.