Efter "chockbeskedet" – Dackarna reste sig och imponerade stort!

Wow, Dackarna. Det var guldvibbar när Smederna krossades (59–31) i returen. Och det med oddsen emot sig. Jag menar...underläge med åtta pinnar – och så stjärnan Brady Kurtz revbensskadad på det. Det där skakade de av sig snabbt och visade högsta klass när semifinalplatsen säkrades.

Daniel Bewley visade sitt rätta jag för Dackarna mot Smederna.

Daniel Bewley visade sitt rätta jag för Dackarna mot Smederna.

Foto: Torbjörn Allvin

Krönika2024-08-27 21:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten är här. 

Det är Dacketider. Det har ju varit precis så varenda höst de senaste åren. Det har flera gånger varit knackigt, hackigt och bökigt på vägen fram till slutspel. Sen..., då jäklar. 

Kan de visa upp samma hårdhet, intensitet och jävlar anamma som mot Smederna kan det väl mycket väl bli en guldfajt igen. Trots att rivalen får gälla som klar favorit i det här upphaussade mötet som väntar med start i Västervik nästa vecka. 

Så, Smedmatchen. 

Ni har säkert järnkoll på läget. Hur Smederna var på väg att skaffa sig en jätteledning efter sitt ryck efter paus i Eskilstuna förra veckan. Så hade det blivit om inte firma Jensen/Kurtz avslutat med en dubbelseger i det sista heatet. 

"Utan femettan hade det varit nattsvart och ett jättesvårt utgångsläge", sa lagledaren Mikael Teurnberg till mig inför tisdagsreturen. 

Nu var ändå utgångsläget tufft med åtta poäng att ta ifatt och så chockbeskedet att Kurtz skadat sig. Det betydde att Dackarna var tvingat att köra riders och alla vet att det ibland kan stöka till det rejält. 

När dessutom Ryan Douglas blev utesluten efter touch the tape i det andra heatet – och 1–5 i näbben, såg det inte ljust ut för Målillalaget. 

Det var då det. Allt kom att förändras – totalt. 

Smederna hade faktiskt inte skuggan av en chans att hänga med resten av matchen och blev rejält frånkörda av ett supertaggat Dackarna. Femettorna stod som spön i backen denna dundersköna sensommarkväll.  

Eskilstunaledarna gjorde allt i sin makt för att försöka förändra utgången. Det toppades och ändrades för fullt i heaten, men inget kunde göras för att hindra mästarna från att ta sig till en ny semifinal. 

Mest sprutt i maskineriet hade Timo Lahti, nyförvärvet som levererat i stort sett hela säsongen, men aldrig på den här nivån.

Hans leende i depån en kort stund efter avgörandet sa precis allt vad han kände. 

Även de andra toppförarna, Rasmus Jensen, Andzejs Lebedevs och Daniel Bewley imponerade. 

De båda sistnämnda kritiserades ganska hårt efter sitt bleka framträdande förra tisdagen. Nu var de sitt rätta jag igen och körde mycket, mycket bra. 

Nu fortsätter festen. Först i Västervik, sen i Målilla. Om det därefter också blir en väntande guldfest för Dackarna återstår att se. 

Som de presterade ikväll kan det mycket väl bli så.