Viktig vecka väntar Vimmerby

Borås har sin Barulin och sina Erikssons. Vimmerby då? Ja, vad har Vimmerby? Jämnheten förstås, farten såklart och vinnarmentaliteten. På onsdag är det seriefinal. Säsongens viktigaste match – och säsongens viktigaste vecka.

Ska Anton Carlsson lyckas spräcka sin målnolla mot Borås och Konstantin Barulin?

Ska Anton Carlsson lyckas spräcka sin målnolla mot Borås och Konstantin Barulin?

Foto: Arkiv/Bildbyrån

Krönika2023-01-31 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På onsdag sätter sig Vimmerbys hockeylirare i bussen för att bege sig de dryga 20 milen till Borås. Det är på förhand den allra tuffaste uppgift som väntar VH hittills i vårserien. Det här är Borås, som var en hårsmån från att ta sig till Allettan, men som fick ge sig på målsnöret. Det är också det Borås som på förhand pekades ut som den klara favoriten till att vinna serien. 

Än så länge är de inte etta på pucken, utan tvåa. Det är seriefinal, med Vimmerby i förarsätet.

Det går inte annat än att låta sig imponeras av VH så här långt.

Men frågan är om de är favoriter i Borås ishall på onsdag? Nja, det vete sjutton. 

Varför inte, kanske ni tycker?

Tja, som sagt. De har seriens bäste målvakt i Konstantin Barulin, med enorma meriter på kontot, som ingen är i närheten av att matcha. De har också sina Erikssons. Borås har sex spelare som är topp-sjutton i poängligan. Fyra (!) av dem bär efternamnet Eriksson; Anders, Fredrik, Emil och Henrik.

Något annat som talar för Borås:

Rutinen och hemmastatistiken. Västgötarna har vunnit sex raka hemmamöten, alla i vårserien och de två sista i grundserien. Känslan är också att Borås nästan måste vinna för att haka på Vimmerby i kampen om förstaplatsen.

Enligt mitt sätt att se det så slår Vimmerby ur underläge, vilket kan vara en fördel.

Utöver det finns det självklart andra punkter, som...

• 1) Självförtroendet som alla vinster ger och det faktum att laget toppar tabellen, 2) Farten. Jag har inte sett något annat lag i serien som är bättre på den detaljen än VH. 3) Spelet. När Vimmerby får det att klicka är de svårstoppade och har en grundtrygghet både i egen zon och offensivt. VH har gjort flest mål av alla och släppt in näst minst mål. 4) Matchvinnartyper. Eller rättare sagt jämnheten i alla kedjor gör VH svårlästa och svårstoppade. Vem som helst kan kliva fram och avgöra, oavsett om de spelar i förstafemman eller fjärdelinan. Det är faktiskt bara två av ordinarie forwards som inte lyckats näta i vårserien och det är kanske något överraskande förstakedjans Jakob Karlsson och Anton Carlsson. Här finns ett sparkapital.

Hur som helst så har vi en rysare att se fram emot. På tal om den viktiga veckan... redan på fredag är det match igen för VH, Segeltorp borta. På söndag är det dags för Eskilstuna Linden hemma.