Vilken spännande resa det blev söderut

Min kollega Strömsten har något som han och en polare brukar kalla "hälsoresan". Där de på sin resa genom Sverige äter gott. I onsdags gjorde en annan kollega, Haris, och jag en annan tripp som vi kallade Hockeyresan. Det hände mycket spännande där också och för mig med en överraskande utgång. Men vad sades egentligen...?

Seger till slut och viktiga två pinnar för VH.

Seger till slut och viktiga två pinnar för VH.

Foto: Haris Dreco

Krönika2023-02-16 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Laxarnas stad. Ett enkelt stopp på vägen mot serieseger? Nja, inte riktigt. Ett Mörrum kämpande för sin existens, ekonomiskt och sportsligt, blev en obehaglig motståndare för Vimmerby. Jag trodde inte det på förhand. Keepern, den väldige Von Schoultz, växte ut till en jätte – och en hemmahjälte.

Bra för Mörrum.

Inte bra för Vimmerby.

Faktum är att VH inte lyckades överlista honom en enda gång i spel fem mot fem. Det blev på så sätt en tuff resa, som ändå landade i seger. Det blev två poäng. Det borde ha varit tre. Skottstatistiken avslöjar ibland en del, ibland inte allt hur spelet ser ut. Här talade det ändå sitt tydliga språk. Den slutade 19–46 (!). Innan matchen försökte jag på plats i klassiska Jössarinken ta reda på mer än vad jag redan visste om detta till viss del nykomponerade Mörrum. Jag hörde mig för, men den dånande höga musiken i högtalaren (bra discodunk) i kombination med en bred Blekingedialekt gjorde att jag nästan fick gissa mig till vad som sades.

Det var en del i innehållet i vår hockeyresa den här dagen, kvällen och delar av natten. Där vi gjorde ett par stopp på vägen, med bland annat snack med Virserums tränare Wictor Holmberg, som avslöjade rivalen Åsedas intresse – och där vi också träffade Jacob Heljemo, VH-produkten som sedan länge är allsvensk spelare i Tingsryd.

I Mörrum handlar en hel del om laxar. Jodå. De kallas "laxarna" om jag förstår det rätt, har en lax i klubbmärket och en konstgjord lax upphängd i taket i arenan. Självklart passade vi också på ett kort besök vid Laxarnas hus i centrala Mörrum. Och det var en imponerande syn som mötte oss. Det var en otrolig fart på den virvlande, dånande ån.

Riktig samma fart hade inte ortens hockeylag i spelet. Den stod istället till stora delar Vimmerby Hockey för. Men, och det var det viktigaste i sammanhanget för Blekingegänget, det blev en pinne mot serieledarna. En poäng som i slutändan kan visa sig mycket värdefull för dem i jakten på att försöka undvika negativt kvalspel. För VH var tvåpoängaren och segern i förlängningen också betydelsefull. Med tre omgångar kvar har VH tre poängs försprång till KRIF – och sex plusmål.

Vi har en jäkligt spännande resa framför oss.