Rekordtid i Vasaloppet: "Hade kunnat gå ännu snabbare"

Det lokala hoppet i Vasaloppet Robert Eriksson från Rimforsa lyckades köra Vasaloppet på under fyra timmar och noterade en 60:e plats bland 300 startande i herrarnas elitklass.

Robert Eriksson som tävlar för Björksfors GoIF kom på 60:e plats i Vasaloppet och noterade en rekordtid.

Robert Eriksson som tävlar för Björksfors GoIF kom på 60:e plats i Vasaloppet och noterade en rekordtid.

Foto: Peter Calen

Längdskidåkning2021-03-08 16:00

Placeringsmässigt har Robert Eriksson varit bättre än 60:e man i mål tre gånger totalt med en 47:e plats som bästa resultat. Ifjol kom han 88:a i mål på tiden 4.47,00. I år gick det över en timme snabbare och Eriksson krossade även sitt personliga rekord som tidigare låg på 4.05,51.

– Jag var medveten om att det skulle bli snabbt före i år och såg chansen att gå under fyra timmar för första gången. 3.42,16 som jag landade på är ju under med bred marginal och det hade kunnat gå ännu snabbare, säger Eriksson och förklarar vidare:

– Det hade kommit lite nysnö som blåst ner och lagt sig i spåren där även en del smuts och skräp samlats. Det ledde till att de flesta åkare valde att stå och staka bredvid spåren och då går det inte lika fort.

Under loppets gång var han fint med i starten på runt 30:e plats och var bara 30 sekunder från täten 2,5 mil in i loppet.

– Sedan fick jag släppa och hamnade lite i ingemansland som ensam en bit innan jag fick sällskap och hjälp att dra. Mellan Oxberg och Hökberg gick jag ned mig lite och var tvungen att slå av på takten för att inte riskera att gå in i väggen.

I det skedet tappade han från 40:e till runt 60:e plats innan han fick förnyade krafter och kunde fullfölja på ett bra vis. I mål var han knappa kvarten bakom segrande norrmannan Tord Asle Gjerdalen.

– Det var en välförtjänt vinnare som gjorde mycket av jobbet själv, ansåg Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!