Trea i Kortvasan – laddar nu om för Vasan

Att åka Vasaloppet är något många drömmer om och gör en eller två gånger. För Robert Eriksson från Rimforsa har det mer blivit en vana. På söndag ska han åka loppet för tolfte gången i sitt liv. "Det stora målet är att komma topp 30", säger Robert Eriksson.

Robert Eriksson siktar som vanligt högt i det kommande Vasaloppet.

Robert Eriksson siktar som vanligt högt i det kommande Vasaloppet.

Foto: Privat

Längdskidåkning2020-02-25 16:46

Robert Eriksson är från Rimforsa men bor i Falun. Samtidigt tävlar han för Björkfors GoIF och tränar väldigt hårt till vardags.
– Jag hamnar nog på runt 650 timmar träning om året, förklarar han.

I fredags åkte han kortvasan (30 kilometer) och gjorde väldigt bra ifrån sig. Det slutade med en tredjeplats på tiden 01:09:13. 
– Det gick väl rätt bra och jag är nöjd med resultatet. Jag fick tyvärr släppa iväg vinnaren och tvåan på ett lite dumt ställe där det var en lång utförsbacke. Till slut var jag ungefär en minut bakom vinnaren, säger Robert Eriksson.

Nu laddar han om och förbereder sig inför den stora utmaningen: Vasaloppet. Det drar igång på fredag och för Robert, som åkt Vasaloppet elva gånger tidigare, är målsättningen klar.
– Det stora målet är att komma topp 30 men jag är jättenöjd om jag blir topp 50 också. Allt ska verkligen gå vägen om jag ska komma bland de 30 bästa, säger han.

Hans bästa placering var för två år sedan, då han kom 47:a. Förra året hade han det lite tuffare och slutade på 104:e plats.
– Det senaste var mitt sämsta lopp på fem år tror jag. Nu hoppas jag att det ska gå bättre den här gången, säger 32-åringen, som förklarar hur uppladdningen sett ut:
– Jag har varit ute och åkt tre mil idag (läs tisdag) och ska köra ett sista intervallpass imorgon (onsdag). Sedan är det bara hoppas att kroppen vill samarbeta på söndag. Det viktigaste inför ett lopp som detta är att käka bra – men inte för mycket – och att vila. Man måste ju givetvis ha väldigt många mil i benen också.

Den milda vintern har påverkat loppet och arrangörerna har fått arbeta intensivt för att rädda hela Vasaloppsveckan.
– Jo, det har ju varit tufft med snön i hela Sverige. I Falun har vi haft en slinga på två och en halv kilometer som vi kunnat träna i men vill man ha mer snö måste man upp på högre höjder. Jag har varit mest uppe på Lugnet, säger Eriksson.

Prognosen inför söndag är att det ska snöa. Något man som åkare inte har som högsta önskemål.
– Man vill ju helst slippa snön under loppet. Det ställde till en hel del problem förra året så det får gärna komma på måndagen istället.

Årets Vasalopp startar på söndag morgon, klockan 08.00. Det är det 96:e loppet i ordningen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!