Damtränaren om kylan: ”Förstör luftrören"

Kylan har slagit till mot världscuphelgen i Ruka. Temperaturen visade cirka 18 grader när åkarna värmde upp på lördagsmorgonen. –En del får problem med luftrören när det är kallt, säger landslagets damtränare Magnus Ingesson.

Magnus Ingesson (höger). Arkivbild.

Magnus Ingesson (höger). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdskidor2021-11-27 10:55

Ingesson berättar att åkarna är noga med extra kläder både före, under och efter loppen – och att de får extra energifyllning.

Han vill först tona ner kylans utmaningar, men sedan erkänner han:

– Klart det inte är nyttigt. Det är därför många har köldastma. Man har förstört luftrören sedan 14–15 års ålder. Vi håller på att ventilera oerhört mycket kyla och ibland extrem kyla.

– Men det är också en medicinsk fråga där vi förlitar oss på läkarna. När det gäller åkarna förlitar vi ledare oss på vad de själva känner. Kan de inte åka får vi ha respekt för det.

Magnus Ingesson, som själv har en lång aktiv karriär på landslagsnivå, erkänner att han fortfarande i dag har sviter efter att ha tävlat i kyla:

– Jo, jag har problem nu efter karriären. Jag har inte de bästa luftrören. Att använda inhalator gör skillnad när man blir hostig och kraxig på vintern. Man skulle egentligen medicinera sig bättre.

TT: Finns det fler gamla skidåkare som känner lika efter karriären?

– Ja, det tror jag, svarar Ingesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!