"De ska inte få marknadsföra sitt Ryssland"

Internationella skidförbundets (Fis) generalsekreterare öppnade för rysk skidcomeback redan i vinter. Det gillar inte de svenska längdstjärnorna. –Så länge kriget pågår ska de inte få vara med och marknadsföra sitt Ryssland, säger Jens Burman till Expressen.

Ebba Andersson och Jens Burman. Arkivbild.

Ebba Andersson och Jens Burman. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Längdskidor2022-09-24 16:18

I torsdags öppnade Fis generalsekreterare Michel Vion för en eventuell återkomst i vinter för ryska och belarusiska längdåkare under neutral flagg.

– En sak som är säker är att Fis inte kommer att ta ett individuellt beslut utan en stark rekommendation från IOK i ryggen. Vi gör det här tillsammans, som en enad idrott. Vi kommer i så fall att ta ett tydligt gemensamt beslut om att låta ryssar och belarusier tävla, men då självklart under neutral flagg, sade Vion.

Hård kritik

Uttalandet fick hård kritik från flera håll, bland annat Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. Och i fredags kom de nordiska olympiska kommittéerna med ett öppet brev till IOK och flera andra organisationer där de uppmanar att sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare ska vara kvar.

Expressen har pratat med flera av de svenska längdåkarna på plats i slovenska VM-orten Planica. Samtliga reagerar starkt på Vions uttalande och man är för en fortsatt exkludering av ryska och belarusiska åkare.

"Propaganda"

– Man ser ju hur mycket idrotten betyder för Putin. Hur han använder det i sin propaganda – därför tycker jag inte de ska få vara med så länge kriget pågår. Det skulle bara bli fel, säger Jens Burman till tidningen.

Ebba Andersson är förvånad över Vions uttalande.

– Min personliga åsikt är ju att jag så klart vill tävla mot alla de bästa åkarna i världen. Men nu handlar det om ett världsläge som inte alls är som det ska. Och just nu känns det inte alls aktuellt, det är ju inte direkt så att det har vänt bort i Ukraina, snarare har det eskalerat. Och då är det viktigt att sätta ner foten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!