Fis besked: Inga ryssar i skid-VM

IOK har öppnat dörren på vid gavel för ryska och belarusiska idrottare. Den norska Fis-toppen Erik Røste vill dock inte att skidvärlden ska gå samma väg. Och Fis generalsekreterare Michel Vion bekräftar att det inte blir några ryska och belarusiska idrottare på skid-VM i Planica senare i vinter.

Ryske skidstjärnan Aleksander Bolsjunov tog OS-guld på tremilen i Peking förra året.

Ryske skidstjärnan Aleksander Bolsjunov tog OS-guld på tremilen i Peking förra året.

Foto: Heiko Junge/AP/TT

Längdskidor2023-01-27 10:57

Internationella olympiska kommittén, IOK, meddelade i onsdags att ryska och belarusiska idrottare kan få delta under neutral flagg redan i OS i Paris nästa sommar.

IOK:s besked kan få Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att gå samma väg. I ett mejl till Expressen skrev det internationella förbundet följande: ”Fis har noterat beskedet och rekommendationerna från IOK och kommer att ha hänsyn till det nästa gång ämnet diskuteras av Fis-rådet”.

Fis beslutade i oktober att sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare ligger fast resten av säsongen. För Viaplay berättar generalsekreteraren Michel Vion att det inte kommer att ändras före skid-VM i Planica som inleds den 22 februari.

– Det finns ingen chans. Det är inget möte planerat före det och inget beslut kan tas före VM, säger han till Viaplay.

Fis-rådets nästa möte är i april och frågan kommer då att tas upp.

– Vi har alltid sagt att vi kommer att följa IOK:s rekommendationer. Förhoppningsvis kommer vi att göra det men det kommer vara ett beslut av Fis-rådet. Fram tills det sammanträdet i vår har vi ingen mer kommentar än det beslut vi tog i oktober, säger Vion.

"Galenskap"

Den norske Fis-toppen Erik Røste, som sitter i styrelsen, skrev ett inlägg på Facebook efter IOK:s besked att han inte vill se ryska och belarusiska idrottare i spåren.

"Kriget i Ukraina eskalerar. Det finns inga tecken på att den brutala och helt meningslösa attacken mot Ukraina och det ukrainska folket är nära ett slut. Det som händer är en allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter. Mitt i denna galenskap startas en diskussion om att idrottare från Ryssland och Belarus ska välkomnas tillbaka in i värmen. Det är helt obegripligt för mig", skriver han enligt NTB.

Viktigt för konkurrensen

Ryska åkare som Alexander Bolsjunov och Natalja Neprjajeva tillhör världseliten. Utan dem har konkurrensen i skidspåren minskat och Røste vill i slutändan ha tillbaka ryska och belarusiska åkare.

Men inte som det ser ut nu.

"Jag vill varmt välkomna idrottare från Ryssland och Belarus tillbaka till internationell skidåkning. Få tjänar mer på deras återkomst än Norge, det har vi tydligt sett under årets säsong. Men när det kan ske är inte upp till mig eller andra idrottsledare att bestämma. Det är först när den helt meningslösa och brutala attacken har upphört som det kan ske. Den dagen kommer idrotten att vara den första att vara en inkluderande brobyggare”, skriver han.

Ryska och belarusiska lag och idrottare har varit internationellt avstängda från de flesta idrotter sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari förra året.

Fakta: Så har skidsporten hanterat Rysslandsfrågan

I samband med Rysslands invasion av Ukraina i februari fanns en stor enighet i idrottsvärlden om att stänga ute idrottare, ledare och delegater från Ryssland och Belarus. Men den senaste tiden har denna enighet börjat spricka, inte minst inom skidåkningen.

Här är turerna:

2022:

+ 24 februari: Ryssland invaderar Ukraina.

+ 27 februari: Vasaloppet stoppar skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 1 mars: Ryska skidlandslaget lämnar norska Drammen och åker hem till Ryssland efter norska arrangörernas krav på att de inte ska få delta i världscupen i Drammen och Holmenkollen.

+ 1 mars: Efter mycket kritik beslutar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att stoppa skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 26 maj: Ryskan Jelena Välbe ställer upp för omval i Fis styrelse, men blir utröstad.

+ 21 september: Fis generalsekreterare Michel Vion öppnar för ryskt deltagande i världscup och VM.

+ 23 september: Sveriges olympiska kommitté (SOK) skriver, tillsammans med övriga nordiska nationella idrottsorganisationer, ett öppet brev till den internationella olympiska och paralympiska rörelsen om vikten av att hålla fast vid restriktionerna mot idrottare från Ryssland och Belarus.

+ 29 september: Fis vice generalsekreterare Niklas Carlsson säger till TT att det är självklart att alla länder ska kunna tävla internationellt, "frågan är när”.

+ 30 september: I en intervju i italienska Corriere della Sera öppnar IOK:s ordförande Thomas Bach för en comeback för ryska idrottare. "Det handlar om att få idrottare med ryskt pass, som inte stödjer kriget, tillbaka till tävlingarna", säger Bach.

+ 30 september: SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo blir avbruten i talarstolen när han motsätter sig att ryska och belarusiska representanter tillåts delta i ett möte med Europeiska olympiska kommittén.

+ 22 oktober: Fis beslutar att sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare kvarstår.

+ 30 december: Ryska och belarusiska idrottare ska inte få komma in i värmen under 2023.

Sanktionerna måste och ska kvarstå, säger Thomas Bach i ett nyårstal.

2023:

+ 25 januari: IOK öppnar för att idrottare från Ryssland och Belarus kan få delta under neutral flagg från och med OS i Paris 2024. IOK skriver i ett uttalande att ingen idrottare ska stoppas från att tävla utifrån det pass personen har.

"En väg för idrottares deltagande i tävlingar under strikta villkor bör därför undersökas ytterligare", skriver IOK i uttalandet.

Det hela får kritik från svenskt håll, bland annat SOK:s generalsekreterare Peter Reinebo, skidskytten Sebastian Samuelsson och längdstjärnan Linn Svahn.

Är det så att vi står på VM och dörren är öppen, då är jag redo att bojkotta, säger Svahn till Aftonbladet.

+ 27 januari: Fis generalsekreterare Michel Vion säger att sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare står fast över VM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!