+ Premiär i Finland – tre tävlingar i Sverige
På fredag inleds världscupen med sprinttävlingar i Ruka. På lördag är det 10 kilometer i klassisk stil innan premiärhelgen avslutas med 20 km i fri stil.
Sedan följer två raka tävlingshelger i Sverige, i Gällivare, 2-3 december och Östersund, 9-10 december. Världscupen avslutas också på svensk mark, 15-17 mars i Falun.
+ Diggins tävlar på hemmaplan
För första gången på 20 år återvänder världscupen till USA. Närmare bestämt Minneapolis, Minnesota, 17-18 februari. Till hemmaåkaren Jessie Diggins stora glädje.
"Jag är så stolt över att representera Minnesota som en av de första amerikanska idrottarna att vinna OS-guld i längdskidåkning – och för att nu ta hem sporten som jag älskar", sade Diggins till det amerikanska skidförbundets hemsida.
+ Inget mästerskap, då blir touren höjdpunkten
Efter tre raka säsonger med ett mästerskap – VM 2021, OS 2022 och VM 2023 – är det "bara" världscupen som gäller i vinter. Konsekvensen? Fler åkare kommer satsa på Tour de Ski som avgörs vid årsskiftet. Frida Karlsson och Johannes Høsflot Klæbo är regerande mästare.
+ Snackisen: Fluorvallaförbudet
Efter många om och men är det från den här säsongen totalförbud mot fluorvalla. Mats Eklund, fluorkoordinator på Skidförbundet, har beskrivit det som "den största omställningen vi haft inom skidsporten". Totalförbudet sker av miljöskäl och har skjutits upp flera gånger tidigare på grund av problem med att skapa en tillförlitlig kontrollapparat. Åkare som bryter mot förbudet riskerar att diskas.
– Ett steg i rätt riktning om man kollar på klimatförändringarna nu. Vår sport påverkas ju mycket av det, och då tycker jag att vi alla ska försöka göra något åt det. Det är det minsta vi kan göra, säger Frida Karlsson.
Svenska sprintdominansen
Förra säsongen vann Jonna Sundling dubbla VM-guld och Maja Dahlqvist tog hem sprintcupen. Inget talar för att de svenska sprintdamerna kommer att vara mindre dominanta i år. Och ingen skulle bli förvånad om det blir en svensk trippel redan i premären på fredag. Förutom Sundling och Dahlqvist har även Johanna Hagström, Emma Ribom och Linn Svahn potential att slåss om topplaceringar.
+ Så gick det i världscupen förra säsongen
Damer: 1) Tiril Udnes Weng, Norge, 2) Jessie Diggins, USA, 3) Kerttu Niskanen, Finland...6) Frida Karlsson, Sverige.
Herrar: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, Pål Golberg, Norge, 3) Federico Pellegrino, Italien... 7) Calle Halfvarsson, Sverige.
+ Stjärnan överens med förbundet
Johannes Høsflot Klæbo är världens i särklass bästa herråkare. Men det var faktiskt länge oklart om han skulle tävla i vinterns världscup. Detta på grund av en konflikt med det norska skidförbundet om bland annat sponsoravtal och bildrättigheter. Till slut kunde en överenskommelse nås och 27-åringen kliver in i världscupen som storfavorit till ännu en totalseger.
+ Krisen i norska damlandslaget
Om det ser bra ut för Norge på herrsidan är det desto mörkare för damerna. Här är läget just nu:
Regerande världscupmästaren Tiril Udnes Weng missar premiären på grund av sjukdom. OS- och VM-guldmedaljören Ingvild Flugstad Østberg har fått underkänt i sina hälsotester och tävlar tidigast i Tour de Ski. Talangen Helene Marie Fossesholm, 22, har tagit time out från tävlandet för att hon känner sig energilös. Det är oklart när hon kan vara tillbaka.
– Man kan lugnt säga att det är utmanande tider för damlandslaget, konstaterar TV2-experten Petter Soleng Skinstad för NTB.
+ Stjärnans återfall
Apropå Jessie Diggins. Den amerikanska stjärnan meddelade i höstas att hon fick ett återfall i sin ätstörning under sommaren. Hon har tidigare berättat att hon i tonåren led av bulimi.
"Den här sommaren har jag, efter tolv bra år, kämpat med min ätstörning. Jag mår mycket bättre nu, men jag ville ändå dela med mig av detta för att visa att det inte är en spikrak resa", skrev hon på sin Instagram.
+ Får svenska supertalangen chansen?
Största svenska framtidshoppet just nu är 17-årige Alvar Myhlback, son till tidigare vallachefen Petter Myhlback. Han åkte bra i Sverigepremiären i Gällivare förra helgen, men inte tillräckligt för att tas ut i premiärtruppen. Om han kan vara aktuell för debut senare i vinter?
– Det kan han absolut vara. Det handlar helt om vad han presterar och vilken säsongsplan han har, sade landslagschefen Anders Byström tidigare till TT.
+ Så följer du världscupen
Viaplay sänder världscupen. Programledare är Peter Jihde, Johanna Ojala, Lovisa Lagerkvist Giertta och Andreas Odén. Bland experterna märks tidigare landslagsåkarna Johan Olsson och Teodor Peterson.