Jonna Sundling: "Trivs inte i centrum"

Jonna Sundling kommer till Sverigepremiären i Gällivare som regerande sprintvärldsmästare. En roll hon inte gillar:
–Jag trivs inte att vara i centrum, säger mästaren.

Jonna Sundling.

Jonna Sundling.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdskidor2021-11-18 20:12

Det har blivit kväll i ett kyligt Gällivare, drygt tolv timmar innan den nya skidsäsongen drar i gång med sprinttävlingar. Jonna Sundling står mitt på stadion och gillar inte när förra säsongens världsmästerskap kommer på tal och hon därmed är en av favoriterna i premiären.

– Visst påverkar VM-guldet mig nu. Det har blivit mer uppmärksamhet. Men jag vill inte vara i centrum, utan lurar helst i vassen. Nu vill jag ha ett kvitto som visar vad jag att kan jobba med framöver, säger Jonna Sundling.

OS-fördelar

Samtidigt erkänner hon att VM-guldet har inneburit fördelar, som att hon redan är OS-uttagen och inte behöver känna press på sig att leverera tidigt på säsongen, varken nu i Gällivare eller på världscuptävlingarna i december.

– Det är en trygghet som funnits med mig hela säsongen. Speciellt när jag blev förkyld i slutet av sommaren och början av hösten. Då kände jag att OS-biljetten gjorde att jag inte behövde stressa. I december kan jag därför också ha en träningsperiod över jul och nyår. Jag ska inte åka Tour de Ski, säger Jonna Sundling.

Tappat sparring

Hon ingår i världens bästa sprintlandslag, som fick ett avbräck när Linn Svahn blev skadad och inte kunnat vara med på försäsongsträningen. Här tappade landslagsåkarna en bra och viktig sparringpartner.

– Visst är det tråkigt att hon inte kan vara med. En familjemedlem är borta. Samtidigt ligger mycket av träningen hos mig och vad jag gör och kan påverka. Jag kan inte bli bättre av någon annan, säger Jonna Sundling.

Hon kommer i princip direkt från landslagets höghöjdsläger som genomfördes i Val Senales. Efter tre höghöjdsläger på försäsongen har hon fått ett kvitto på hur höghöjdsutmaningen ska hanteras inför OS:

– Jag är ingen höghöjdsmaskin om jag går direkt från lågland till höjd. Jag har nu hittat mitt mönster som innebär att jag behöver två veckor på hög höjd för att känna att nu börjar jag kunna prestera bra.

Fakta/Längdskidspremiären i Gällivare

De senaste åren har Gällivare och Bruksvallarna turats om att arrangera den stora svenska längdskidpremiären. I år har turen kommit till Gällivare:

Utöver svenska åkare innehåller tävlingarna också deltagare från Kanada, Schweiz, Polen och Japan.

Tävlingsprogram och preliminära starttider:

Fredag 19 november: Sprint

Tid: kl 12.05–13.50: Finaler, för herrar och damer.

Åkstil: Fristil

Lördag 20 november: Herrar 15 km/Damer 10 km

Tid: Herrar: kl 10.45, Damer kl 12.30

Åkstil: Klassisk/intervallstart

Lördag 21 november. Herrar 15 km/Damer 10 km

Tid: Herrar: kl 10.45, Damer kl 12.30.

Åkstil: Fristil/ intervallstart

Förutsättningar för svenska åkarna:

OS-uttagna landslagsåkare (Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jens Burman, Jonna Sundling, Oskar Svensson): De vill få ett kvitto på att höstträningen gått bra och allt fungerar enligt OS-planen.

Övriga åkare i landslagstrupperna: Ett test inför kommande världscuppremiär i finländska Ruka, där de flesta i denna kategori har en stor chans att bli uttagna. För dessa åkare gäller det att komma i decemberform på världscupen för att bli OS-uttagna.

Åkare utanför landslagstrupperna: De som gjort egna upplägg, siktar denna helg på att redan nu åka riktigt bra för att bli uttagen till Ruka och sedan etablera sig i världscupen och kanske bli uttagen till OS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!