Charlotte Kallas tid som elitåkare är över. Nu väntar nya uppdrag för skidikonen som är ny ambassadör för fjällturismbolaget Skistar där hon bland annat ska vara med och utveckla nya träningskläder.
Samtidigt som Kalla har lagt skidorna på hyllan och ägnar sig åt annat har flera av hennes tidigare landslagskollegor lämnat det svenska skidlandslaget.
Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson väljer alla att stå utanför landslaget under försäsongen för att i stället genomföra egna satsningar. Trion kommer dock att resa med landslaget under tävlingssäsongen och tävla för Sverige.
– Jag har för dålig insyn hur dialogen och resonemanget har gått om vad som har viktat för och emot. Men landslaget är superviktigt och egentligen är det ingen jättestor dramatik, de kommer sätta sin försäsongsträning själva vad jag kan se utifrån. Sen är det på landslagsarenorna de vill vara och behöver vara på för att representera Sverige i världscupen och VM i Planica. Jag hoppas att det kommer vara starka och snabba åkare i Slovenien (på VM), säger Charlotte Kalla.
Inte fått frågan
Kalla valde samma väg som Svahn, Dahlqvist och Karlsson för några år sedan. Däremot har hon inte fått någon fråga från utbrytartrion om hur det är att träna utanför landslaget.
Mellan 2016 och 2018 tränade Kalla utanför landslaget och under den perioden tog hon flera VM- och OS-medaljer, bland annat OS-guldet i skiathlon. Hon menar på att oavsett om man tränar utanför eller med landslaget så handlar det om hur man presterar i skidspåret.
– I slutändan handlar allt om resultat. Jag hoppas och tror att det kommer att vara starka tjejer, både de som har förberett sig i landslaget och utanför när medaljer ska delas ut i vinter.
Dialog med landslaget
Charlotte Kalla berättar att det just nu är en speciell tid i livet. Ambassadörsuppdraget för Skistar är det första officiella uppdraget hon hoppar på sedan karriären tog slut i våras.
Men hon har fler järn i elden – bland annat inom landslaget.
– Vi har en dialog där. Dels har jag redan satt igång att vara med i en projektgrupp som reder ut hur återväxten ser ut på damsidan. Så där är vi i startgroparna med att sammanställa statistik för att se var tappet är. Sen ska vi göra mer enkäter och djupintervjuer. Det är superintressant och en sida som jag tidigare inte har haft koll på. Sen har vi även andra dialoger, säger hon.
TT: Vad är det för dialoger?
– Det är hur jag skulle kunna bidra med den erfarenhet som jag sitter på rent konkret ute i verksamheten. Vi behöver planera lite mer och utveckla de tankarna innan vi kan berätta något mer.