Karlsson vill ta tillbaka vc-ledningen

Det utspelas en kamp i Lillehammer om den gula ledarvästen i världscupen mellan rumskamraterna Maja Dahlqvist och Frida Karlsson. –I morse lade jag västen på hennes huvudkudde, men i morgon tar jag tillbaka den, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson kan ta tillbaka världscupledningen i helgen. Arkivbild.

Frida Karlsson kan ta tillbaka världscupledningen i helgen. Arkivbild.

Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Längdskidor2021-12-03 18:10

Svensk damskidåkning har fått en intressant start i världscupen.

Inför helgen i Lillehammer var Frida Karlsson i världscupledning med rumskamraten Maja Dahlqvist som främsta utmanare.

– Vi pratade faktiskt om det i går (torsdag) och kom fram till att den enda som kunde ta ledarvästen ifrån mig var Maja Dahlqvist, om hon skulle vinna både prologen och finalen. Därför lade jag den gula ledarvästen på hennes huvudkudde redan i morse, berättar Frida Karlsson.

Hon fick rätt. Maja Dahlqvist tog sin andra raka sprintseger och leder nu den totala världscupen med sju poäng före Frida Karlsson. Trea är Therese Johaug.

Mycket självförtroende

Nu siktar Frida Karlsson på att lördagens 10 kilometer ska innebära comeback för henne i världscuptoppen.

– Så jag tar tillbaka västen i morgon (lördag) hoppas jag, säger Frida Karlsson.

Hon har kommit till Lillehammer med massor av självförtroende efter succéhelgen i Ruka, där hon bland annat slog Therese Johaug på lördagens individuella 10-kilometerslopp.

– Min viktigaste känsla från den helgen är att jag kan lita på min egen åkning. När jag åker tekniskt bra så går det fort. Jag behöver inte fundera på om det är tillräckligt fort. Det är det, säger Frida Karlsson.

Svar till norrmännen

Helgen i Ruka var också ett härligt svar från Frida till norsk skidexpertis, som i höst ifrågasatt hennes upplägg. Nu känner Frida Karlsson att hon gett svar på tal:

– Jag har hela tiden tänkt, när jag fick frågorna och kritiken, jaha, ni får säga vad ni vill. Jag tänker åka fort i vinter. Jag skulle bara visa dem och det gjorde jag nu.

Nu kommer Frida Karlsson till Lillehammer, en norsk skidmetropol, där hon ska utmana Therese Johaug på hennes egen hemmaplan.

– Jag har aldrig varit i Lillehammer och det blir tyvärr inte samma banor som jag sett fram emot. Lillehammer har egentligen världscupens tuffaste banor, men nu är det en annan bana på grund av snöbristen. Det blir nog bra det med, säger Frida Karlsson som inte pratar så mycket om själva duellen mot Therese Johaug. Hon fokuserar på sitt eget lopp:

– Jag har en bra plan som handlar om att jag ska komma in i loppet och sedan fokusera på min åkning. Att åka så avslappnat, stort och kraftfull som jag kan. Då vet jag att det går fort, menar Frida Karlsson.

Om omikron

Samtidigt har Frida Karlsson kommit till ett Norge där flera smittats av den nya virusvarianten omikron. Hon vill inte tänka på det.

– Det är viktigt att skydda sig och använda handsprit och sedan hålla tummarna så vi kan fortsätta åka i vinter och allt sköts på rätt sätt:

TT: Är du trygg med att ha tagit en andra vaccinationsspruta?

– Nja, (paus), man vill ju inte bli sjuk. Man sköter sig och det är en trygghet att inte bli sjuk, svarar Frida Karlsson, som inte vet om hon ska ta en tredje vaccinationsspruta innan OS.

– Det vet jag inte riktigt än. Jag kommer att fråga det medicinska teamet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!