Det är i boken "Therese Johaug – hele historien" där den tidigare längdstjärnan berättar om hela sin karriär. Bland annat om hur hon kämpade med vikten och att få i sig näring.
2011 fick hon indikationer på att hon var undernärd och hon skriver i boken att hon kom till en punkt där hon trodde att hon skulle bli bättre bara hon vägde mindre.
I längdåkning och uthållighetsidrott i stort är det en fin balansgång mellan kost, träning och återhämtning.
Problem som återkommer
Svenska skidlandslagets läkare Rickard Noberius säger att det är nyttigt att påminnas, som av Therese Johaug i det här fallet, om den "ständigt pågående problematiken".
– Det är ett problem som kommer att återkomma även i framtiden. Det är ett bekymmer man alltid måste handskas och försöka hantera och förebygga i möjligaste mån, säger han.
I det svenska landslaget jobbar man genomgående med olika tester, man samtalar med dietister och det finns även möjlighet att koppla in psykologer vid behov.
– Vi lyfter frågan och arbetar kontinuerligt och väldigt målmedvetet för att hålla det optimalt när det kommer till energi och träning. Dels för att kunna prestera under vintern, och dels för att hålla hälsan i toppskick så att man inte får sviter efter karriären, säger Noberius.
Inte tabubelagt
Läkaren Per "Pliggen" Andersson, tidigare i det svenska skidlandslaget och Sveriges olympiska kommitté (SOK), sade i en intervju med TT förra året att balansen mellan kost, träning och återhämtning är den största utmaningen inom uthållighetsidrotter och att det fanns en tystnadskultur om ämnet.
Rickard Noberius upplever att det går åt rätt håll.
– Det har funnits en generell tystnadskultur, absolut. Men jag tror att det håller på att vända med tanke på att sådana som Johaug säger det, forskning som har kommit och många andra stora idrottare som går ut och pratar om problematiken med att få i sig tillräckligt med näring och energi, säger han.