Niskanen överlägsen – talangen bäste svensk

Hemmapubliken fick jubla i ett kylslaget Ruka. Finländske Iivo Niskanen vann herrarnas längdpremiär över 15 kilometer klassiskt i överlägsen stil. Svenske talangen Leo Johansson blev bäste svensk på 22:a plats.

Iivo Niskanen vann på hemmaplan i Ruka.

Iivo Niskanen vann på hemmaplan i Ruka.

Foto: Heikki Saukkomaa/AP/TT

Längdskidor2021-11-27 11:36

Det mesta inför världscuppremiären i Finland handlade om den isande kyla som tagit sig in över Ruka och hotade att ställa in tävlingarna.

Men på lördagsmorgonen hade temperaturen stigit så pass att herrarnas 15 kilometer klassiskt kunde genomföras.

29-årige Iivo Niskanen, som är ett av Finlands stora medaljhopp i OS nästa år, körde ifrån allt motstånd och vann på hemmaplan före ryska duon Aleksej Tjervotkin och Aleksandr Bolsjunov.

Första VC-poängen för Johansson

Sverige kunde inte hota om topplaceringarna. Talangen Leo Johansson, som tog en dubbelseger i Sverigepremiären förra helgen, blev bästa svensk på 22:a plats, 1.26 minuter efter Niskanen. Något som innebär att han även säkrat sina första poäng i världscupen.

– Jag är nöjd. Första gången i landslagsdress och jag kommer topp 30, säger Johansson.

– Världscuppoäng vill man alltid ta. Det är kul. Sedan vill man alltid ha mer men det kommer. Jag var rätt nervös och kände lite press när det gått så bra. Men jag är nöjd.

Johansson medgav efteråt att kylan var en utmaning.

– Man känner att luftrören tar stryk. Jag drog på mig andningsmasken efter för att få lite värme. Det ska nog gå bra säger han.

Halfvarsson: "Taktisk miss"

Calle Halfvarsson inledde piggt och var bäste svensk efter de första 10 kilometerna. Sedan tappade han ryggen på norske Erik Valnes och slutade på 35:e plats.

– Jag får släppa honom. Jag orkar inte ta mig upp för backarna, jag står still. Det var tufft.

TT: Hade du för lite fäste?

– Ja, det var en taktisk miss. Det är mitt eget ansvar. Jag hade bra glid men inget fäste.

På söndag fortsätter herrarnas världscup med jaktstart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!