Skidbasen slår ner Klæbos förslag

Norske längdstjärnan Johannes Høsflot Klæbo är positiv till att införa proffsstall i världscupen. Internationella skidförbundets (Fis) ordförande Pierre Mignerey är inte lika förtjust. –Min personliga åsikt är att ett system som byggs på privata lag i världscupen inte hjälper sportens utveckling, säger han till VG.

Johannes Høsflot Klæbo vill se proffsstall i världscupen. Arkivbild.

Johannes Høsflot Klæbo vill se proffsstall i världscupen. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Längdskidor2022-09-19 10:16

Johannes Høsflot Klæbo har via en av sina sponsorer fått inblick i hur det fungerar med proffsstall inom exempelvis cykling. Och det finns mycket att dra lärdom av, menar han. Något som har blivit extra tydligt när flera mindre längdlandslag nu har svårt att få ihop ekonomin för att kunna konkurrera på allvar.

– Det finns inget facit på vad som är rätt eller fel, men vad har vi att förlora? Det vet jag inte. Jag tror att vi kan tjäna på det, sade Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo är alltså positiv till idén om att byta landslag mot privata lag i världscupen i längdskidor. Men Pierre Mignerey är inte av samma åsikt.

– Allt kan diskuteras och testas, men min personliga åsikt är att ett system som byggs på privata lag i världscupen inte hjälper utvecklingen av sporten eller löser problemen som längdskidor står inför, säger Fis-ordföranden till VG.

Flera av Klæbos landslagskollegor är däremot positiva till idén.

– Det hade varit en ganska stor omställning, men det är inga tvivel om att det skulle kunna vara ett jättebra koncept. Det är en spännande tanke, sade Emil Iversen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om