Skidstjärnor om ryssar i OS: "Inte bra"

Ryska och belarusiska idrottare välkomnas till OS i Paris. Frågan är hur skidvärlden agerar gällande längdåkningen efter beslutet. –Jag förväntar mig att de inte följer IOK:s väg, säger Linn Svahn.

Linn Svahn är kritisk till IOK:s beslut. Arkivbild.

Linn Svahn är kritisk till IOK:s beslut. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Längdskidor2023-12-10 05:30

Beskedet om att ryska och belarusiska idrottare välkomnas till sommar-OS mottogs inte väl hos den samlade världseliten i längdåkning.

Flera av åkarna fick frågan om beslutet under tävlingarna i Östersund. Åkare från flera olika länder som passerade förbi journalisterna efter sprint-världscupen i Östersund sade alla att de tyckte beslutet var märkligt.

– Ja, eftersom de tagit beslut om att de inte får vara med så länge kriget pågår så är det ju konstigt att ändra sig nu, när kriget fortfarande pågår, säger Calle Halvarsson.

Men att Internationella olympiska kommittén, IOK, välkomnar idrottare till OS i Paris att tävla under neutral flagg behöver inte betyda att Internationella skidförbundet Fis går samma väg.

– Jag förväntar mig att de inte gör det, säger Linn Svahn.

Skidskytten Sebastian Samuelsson var väldigt kritisk efter beskedet och sade att han skämdes å idrottens vägnar, vilket Linn Svahn håller med om.

– Jag tycker Sebastian Samuelsson sade det bra. Det är inte bra för idrotten.

"Stöttar ju kriget"

Sprintåkaren Edvin Anger är väldigt kritisk till IOK:s besked.

– Det är konstigt måste jag säga. Att åka under neutral flagg är en sak men de är ändå ryssar och vissa stöttar ju till och med kriget.

Ryska skidåkare har deltagit i rysk propaganda kring kriget och tagit emot ryska militärtitlar. I samband med fredagens besked sade IOK att idrottare och stödpersonal som aktivt stödjer kriget inte får tävla på OS. Detsamma gäller om man har anställning i armén eller säkerhetstjänsten. Edvin Anger har ändå svårt att acceptera tvärvändningen IOK gjort.

– Jag vet att det är många som är anställda inom militären och då stöttar man ju kriget.

Att få se ryska åkare i världscupen skulle vara svårt att acceptera för Anger.

– Jag hoppas verkligen inte att de kommer tillbaka hit. Då måste Ryssland gå ur kriget först och säga att de gjort fel.

– Speciellt de som verkligen stöttar, en stor del av laget är ju inom militären. Då borde de verkligen inte vara med.

Vill inte svara

Emma Ribom håller med:

– Jag har pratat om Rysslandsfrågan så många gånger förut och jag står fast vid det jag sagt då. Jag tycker inte det är aktuellt att låta någon få komma tillbaka nu.

Kan det bli aktuellt att bojkotta världscupen om ryska åkare återvänder?

– Den frågan hoppas jag aldrig att jag ska behöva svara på. Jag hoppas andra ska fatta rätt beslut och att vi aldrig ska komma till den punkten, säger Emma Ribom.

Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!