Supertalangen får chansen i världscupen

Världscupen kommer till Gällivare i helgen. Då får den svenske supertalangen Alvar Myhlback för första gången chansen i världscupen. Detta i en svensk trupp som är betydligt större än vanligt.

Alvar Myhlback finns med i Sveriges trupp. Arkivbild.

Alvar Myhlback finns med i Sveriges trupp. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Längdskidor2023-11-28 14:10

Elva damer och tolv herrar har tagits ut i den svenska skidtruppen som kommer att tävla i Gällivare i helgen. Ett namn som sticker ut är den haussade talangen Alvar Myhlback.

17-åringen imponerade i sprinten i Sverigepremiären men fanns inte med i säsongens första världscuptävling i Ruka förra helgen. Nu får han alltså chansen på hemmaplan.

Fler åkare än vanligt med i truppen

Eftersom Sverige är arrangör får de ha med extra åkare utöver den vanliga landslagstruppen. En rolig bonus i den trupp som i övrigt saknar flera stjärnor på grund av covid-19.

– Det är ju det som är det roliga i det hela, att vi får använda så många åkare med svensk flagga på mössan. Det gör att vi får prova några som vi inte hade kunnat testa annars. Det är tråkigt att inte alla bästa får vara med på grund av covid. Men vi får samtidigt testa en del yngre åkare, säger landslagschefen Anders Byström.

TT: Vad betyder det för de yngre åkarna att få den här möjligheten?

– Vi ska inte underskatta just den här första erfarenheten. Den är viktig för många. Man får börja någonstans och skapa sig många erfarenheter på vägen. Att vara med om en världscup på hemmaplan betyder mycket för många åkare här, säger Byström.

Fick ett genombrott på Vasaloppet

Myhlback fick stor uppmärksamhet förra året då han som 16-åring fick dispens att köra Vasaloppet som minderårig. Han åkte då i mål på en sensationell åttondeplats och har sedan dess varit ett namn som det har pratats allt mer om i skidkretsar. Bjursås IK-åkaren är son till Petter Myhlback, tidigare landslagsåkare och vallachef för Sverige.

TT: Vad ska vi ha för förväntningar på honom nu?

– Vi ska inte förvänta oss saker redan nu. Men det blir däremot en väldigt bra erfarenhet för honom. Allt runt omkring är så mycket större i en världscup, så det blir en väldigt bra erfarenhet, säger Byström.

Fakta: Truppen till Gällivare

Damer

Ebba Andersson, Piteå Elit SK, Evelina Crusell, Skellefteå SK, Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Ingrid Hallquist, Åsarna IK, Moa Ilar, Falun-Borlänge SK, Lisa Ingesson, Piteå Elit SK, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, Louise Lindström, Högbo GIF, Moa Lundgren, Åsarna IK, Emma Ribom, Piteå Elit SK, Märta Rosenberg, Trillevallens SK.

Herrar

Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Edvin Anger, Åsarna IK, Gustaf Berglund, IFK Mora, Jonas Eriksson, IFK Mora SK, Truls Gisselman, Rehns BK, Calle Halfvarsson, IFK Mora SK, Johan Häggström, Piteå Elit SK, Leo Johansson, Falun-Borlänge SK, Alvar Myhlback, Bjursås IK, Eric Rosjö, IFK Mora SK, Björn Sandström, Piteå Elit SK, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!