Svahn: "Innan semester vill jag vinna något"

En fjärde plats på tremilen i skid-VM, efter ett tvåårigt skadehelvete, är i sig en bragd. Men Linn Svahn vill ha mer: –Jag vill ta en seger innan semester, säger skidstjärnan.

Linn Svahn fyra på tremilen.

Linn Svahn fyra på tremilen.

Foto: Christine Olsson/TT

Längdskidor2023-03-04 16:13

Ett fall i ett världscuplopp i Ulricehamn blev starten på ett nästan två år långt skadehelvete för skidstjärnan Linn Svahn.

Men i december 2022 gjorde hon en efterlängtad comeback. Hon ställde upp i en nationell sprint i Idre. Svahn vann kvalet, kvartsfinal, semifinal och final i överlägsen stil.

I januari gjorde hon comeback i världscupen och slutade femma i Livignio.

Den starka prestationen räckte till en plats i VM-truppen.

I Planica blev hon utan individuella medaljer – men åker hem med två fjärdeplatser. Den första i sprint och i lördagens tremil slutade Svahn tre sekunder bakom Frida Karlsson som tog bronset.

Efteråt var hon belåten.

– Jag är stolt över min prestation. Jag känner att jag är en bättre skidåkare. Innan jag tar semester vill jag vinna något. Vi har tre sprinttävlingar kvar så jag är hungrig. Jag känner mig stabil och har en större kapacitet än tidigare. Jag behöver tävlingar för att bli starkare, säger hon och fortsätter:

– Jag är i en position där jag fortfarande kan utvecklas. Jag vet att det är medaljer som räknas på mästerskap men jag är sjukt stolt ändå. Jag gjorde allt jag kunde där ute, det var tuffa förhållanden och en tuff bana, men jag gav det chansen. Jag ville ha en medalj innan jag åker hem, men tre andra var starkare i dag.

Linn Svahn medger att hon känner en besvikelse nu, men när allt landar kommer hon känna stolthet.

– För det första var det inte självklart att jag skulle göra comeback på mästerskap. För det andra känner jag att jag är lika bra på distans som på sprint. Jag blir bättre för varje tävling. Men jag vill mer och säsongen är inte slut än.

Fakta: Linn Svahns skada och vägen tillbaka

Vintern 2020–2021:

Linn Svahn i sitt livs form. Fram till världscupen i Ulricehamn i början av februari vinner hon samtliga sprintlopp som hon ställer upp i. I januari besegrar hon dessutom självaste Therese Johaug, Norge, i ett distanslopp.

6 februari 2021:

Svahn faller i ett av kvartsfinalheaten i världscupsprinten i Ulricehamn och landar hårt på axeln. Hon tycks klara sig lindrigt undan. Dagen efter kraschen står Svahn på startlinjen igen, för att köra sprintstafett i lag med Maja Dahlqvist.

10 februari 2021:

Axeln är värre däran än man först trott. Med två veckor kvar till VM i Oberstdorf ställer Svahn in sin medverkan på SM. Det är för riskabelt att tävla, säger hon i ett pressmeddelande.

11 februari 2021:

Linn Svahn tas ut i den svenska VM-truppen. Veckan efter är hon tillbaka i full träning och meddelar:

"Jag kan ge lugnande besked. Axeln är bra. Jag kör på som jag vill och har haft en riktigt bra plan för att komma till det stadiet jag är i nu."

25 februari 2021:

VM-sprinten blir något av ett fiasko för guldfavoriten Linn Svahn, som åker ut redan i semifinalen. Efteråt pekas axeln, trots allt, ut som problemet. Det blir hennes enda VM-lopp

13–14 mars 2021:

Svahn kommer till start i världscupen i schweiziska Engadin. Hon blir 30:e på 10 kilometer klassiskt och 25:a i den efterföljande tremilsjaktstarten.

11 april 2021:

Linn Svahn blir femma på SM-tremilen i Kalix. Det ska bli hennes sista tävling på mycket länge.

7 september 2021:

Sju månader efter skadan kommer beskedet: Axeln måste opereras, meddelar längdlandslaget.

En av de mest problematiska axelskador jag stött på, säger landslagsläkaren Per Andersson.

10 november 2021:

I november står det klart att hon missar OS i Peking. Kort senare opererar hon axeln en andra gång.

11 mars 2022:

I en intervju med Expressen berättar Linn Svahn, som fortfarande har långt till en comeback, om tiden efter operationerna.

Den vardag jag levt i nu har varit så otroligt långt ifrån den jag varit van vid tidigare. Jag har haft så himla ont – och varit så enormt påverkad av det, säger hon.

16 maj 2022:

Svahn lämnar landslagsgemenskapen och satsar på ett eget träningsupplägg inför comebacken.

25 oktober 2022:

Axelskadan är läkt, men Svahn står ändå över Sverigepremiären i Bruksvallarna i november.

9 december 2022:

Linn Svahn gör sin första tävling sedan den 11 april 2021 när hon ställer upp i en nationell sprint i Idre. Svahn vinner kval, kvartsfinal, semifinal och final i överlägsen stil.

21 januari 2023:

Svahn gör comeback i världscupen och slutar femma i Livigno.

31 januari:

Linn Svahn tas ut i truppen till VM i Planica.

23 februari:

Kommer till VM efter en fjärde- och en femteplats i världscupen i sprint och inleder VM med en fjärdeplats i sprint.

4 mars:

Efter en 16:e plats i skiathlon tar Svahn en andra fjärdeplats i VM, i 30 km.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!