Sverige nära skräll – tvåa i stafetten

Tidigare under dagen vann de svenska damerna stafetten. Sedan blev de svenska herrarna tvåa – efter en dramatisk slutkamp mot Norge.

Sveriges herrar blev tvåa i stafetten.

Sveriges herrar blev tvåa i stafetten.

Foto: Ulf Palm/TT

Längdskidor2023-12-03 13:15

Söndagens världscupstafetter, 4x7,5 km i Gällivare, blev en lyckad blågul skidhistoria.

Det svenska damlaget inledde dagen med att ta hem segern. Därefter väntade herrstafett – och då var Sverige nära en stor skräll.

– Vi gör jättebra prestationer alla. Sen når vi inte riktigt fram och slår Norge. Alla vi gör otroliga sträckor. Det är kanske Leo (Johansson) som överraskar mest. Det var det roligaste. Leo gör en otrolig sträcka i dag, det är kul att se, säger Calle Halfvarsson till Viaplay.

Ryckte ifrån

Efter den första sträckan, som Johan Häggström körde för Sverige, var det väldigt jämnt med flera lag i en stor tätklunga. På den andra sträckan gjorde sedan Sverige genom Calle Halfvarsson och Norge ett litet ryck.

När Halfvarsson växlade till Leo Johansson var Sverige fortsatt i ledning. Detta efter att ha lyckats hålla storstjärnan Simen Hegstad Krüger bakom sig.

– Det är kul. Man har ju sett honom på tv sen sen han slog igenom. Det var kul att få möta honom. Jag kände mig stark i slutet så det var bara att köra, säger Johansson.

"Så nära förstaplatsen"

På den sista sträckan kämpade Sverige, genom Edvin Anger, mot Norge och Tyskland om segern. Tyskland halkade efter ett tag efter och det blev i slutändan en kamp mellan Sverige och Norge.

En kamp som Norge gick vinnande ur.

Jan Thomas Jenssen gjorde ett ryck och gick i mål före Anger som tog hem andraplatsen åt Sverige.

– Jag tycker att jag har en bra dag. Det är nära, men det går fruktansvärt fort på slutet. Jag gör vad jag kan, men det är lite surt. Det är så nära förstaplatsen. Vi får ta det nästa gång, säger Anger som gick i mål 17,4 sekunder efter Norge.

Tredjeplatsen gick till Tyskland och Sveriges andralag blev sjua.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om