Vallarnas stresstest – simulerade väderkaos

Mest stressade i samband med Sverigepremiären var landslagets vallateam. Trots att de inte vallade åt några åkare. –Vi övade genom att simulera händelser som kan ske för att sätta in vår nya vallare i rutinerna, berättar Sveriges vallachef Petter Myhlback.

Vallachefen Petter Myhlback i svenska skidlandslagets vallalastbil vid skidpremiären i Gällivare på söndagen.

Vallachefen Petter Myhlback i svenska skidlandslagets vallalastbil vid skidpremiären i Gällivare på söndagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdskidor2021-11-21 12:49

Det är bestämt att klubbarna vallar skidor åt de aktiva under Sverigepremiären i Gällivare. Det gäller också landslagsåkarna.

Men landslagets stora vallalastbil, med hela vallateamet är på plats i Gällivare. Då bestämde Petter Myhlback att skapa en simulerad tävling med olika händelser.

­– Vi lekte skidtävling, med fiktiv starttid som vi jobbade mot. Därför drog vi i gång hela systemet, glid till fäste och full radiotrafik, berättar Myhlback.

Stressade vallare

Därför kunde man se stressade valla-expeter på tävlingsområdet som arbetade extremt målmedvetet, där teamets testpiloter fick agera tävlingsåkare.

Petter Myhlback lade ut olika scenarion via internradion, som kan hända under en tävling med väderförhållanden som kan slå snett och andra oväntade händelser.

– Vi rapporterade hela tiden vad som hände, som exempelvis att nu drar snöväder in över berget och vi måste vara observanta, berättar Petter Myhlback.

Det var en riktigt beredskapsövning med de flesta tänkbara händelser som kan skapa stora problem inför ett världscuplopp.

– Vi har några som gör första säsongen i vallalastbilen och vi har en inarbetat system som vi jobbar efter. Det blir helt nytt för dem även om de är erfarna vallare. De fick också testa ordentligt hur radioutrustningen fungerar. Det var kul att se hur gänget var taggade redan vid frukosten, berättar Petter Myhlback.

Vallautrustning med båt

TT: Hur gick övningen?

– Tävlingen blev avblåst tio minuter före start på grund av dåliga väderförhållanden, svarar Petter Myhlback med ett leende och fortsätter:

– Det är var mycket viktigt in för premiären i Ruka. Nu är det viktigaste att behålla harmonin och lugnt i teamet, även om det kommer motgångar. För ibland inträffar det vi inte förväntat och då måste vi falla tillbaka i vår trygghet.

Vinterns stora utmaning är OS i Peking och pandemin har inneburit att de olika landslagets vallaexperter inte fått besöka arenan och känna på snön.

Nu finns förhoppning att Mats Eklund och Linus Rotter ska kunna åka till OS-arenan i mellandagarna i samband med en resa som Sverige Olympiska Kommitté arrangerar.

– Det är vår förhoppning. Om vi kommer dit är det jätteviktigt. Om vi inte kommer dit tror jag inte att vi får se det som jätteviktigt. Då är vi på hälarna igen och kommer ner i en svacka.

– Vi överlever om vi inte kommer dit, säger Petter Myhlback och berättar att en stor del av vallautrustningen skickades i en container med båt till Kina för en månad sedan.

– Det övriga forslar vi dit med flyg.

Fakta: Sveriges vallateam

Petter Myhlback, vallachef

Fem vallare, som är huvudansvarig för vissa åkare:

Perry Ohlsson: Charlotte Kalla, Jens Burman, William Poromaa Jonna Sundling.

Thomas Eriksson: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Calle Halfvarsson

Mats Eklund: Frida Karlsson, Linn Svahn, Johan Häggström

Anders Niemi: Oskar Svensson, Emma Ribom

Martin Norrgård: Johanna Hagström, Marcus Grate

Ordinarie i vallateamet är Linus Rotter, ansvarig för glidvallningen samt två teståkare, som snart får kontrakt.

Det svenska vallateamet kan vid behov utökas med extra personella resurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!