Guarino har trotsat sin kultur för det hon älskar

Juventus tränare Rita Guarino har själv varit en framgångsrik fotbollsspelare både med klubb- och landslag. Nu får hon stå i tränarbåset och se förändringarna som sker kring sporten hon själv levt och andats för. "Att en tjej spelar fotboll måste ses som normalt så att familjerna sätter sina döttrar i fotbollslag", säger hon.

16 juli 2019 07:00

Hon själv är en av de kvinnliga fotbollsspelarna i Italien som gått mot strömmen och gjort det som inte ansets vara normalt. Hon har spelat fotboll som tjej och levt för sin stora passion. År 2006 avslutade hon sin fotbollskarriär och fortsatte som tränare. Från 2008 har hon varit assisterade tränare och huvudtränare för Italiens U17-landslag och har efter det varit tränare för Juventus A-lag sedan starten 2017. Nu är hon en del av den stora strukturella förändringen som sker i landet.

–  Nu är det ett annorlunda arbete vi kan göra eftersom många av de professionella herrlagen med stora varumärken också har damlag. Det betyder bra faciliteter och även professionella tränare. Spelarna har även tillgång till allt som behövs runt omkring med bland annat läkare och massörer.

Det är dock det strukturella problemet i samhället som Guarino lyfter fram om och om igen som det stora problemet. Utan fler utövare kommer det vara svårt för Italien att hänga med i den snabba utvecklingen – trots att pengarna finns inom föreningarna.

– Det som jag tror kommer skapa bättre förutsättningar är bättre synlighet. Vi har allt vi behöver här men behöver synas mer. Unga spelare måste få veta att damfotboll finns och på så sätt få kvinnliga förebilder. I Sverige har ni inte samma kultur som här i Italien. Här handlar det först och främst om att förändra kulturen som säger att bara killar får spela fotboll, säger hon och fortsätter:

– I stunden har damfotbollen i Italien möjligheten att få befolkningen att se den rörelsen som är igång. De kan se matcherna på live-tv och har nåtts av matchen där vi fyllde huvudarenan. Det är en viktig stund för att skapa synlighet där nästa steg måste vara att dessa händelser sker om och om igen så det inte bara blir en engångsföreteelse.

På grund av att herrlagen i Serie A blivit tvingade till att ha flicklagsverksamheter har även många storklubbar startat damlag genom att köpa upp de damklubbar i högstaligan med en dålig ekonomi. Det har också gjort att media följt med i din snabba utveckling – även om samhället i stort fortfarande ligger ett steg efter. Guarino börjar nämna flera okända klubbnamn och ersätter de sedan med internationellt kända lag som Milan, Inter och Juventus.

– Ögonen har vänt sig mot damfotbollen här på grund av att dessa varumärken har damlag. Det gör det naturligt för media att hänga på.

Även Juventustränaren ser att sitt lag ska kunna ta sig längre i Champions League i framtiden, men är osäker på hur många år det kommer ta med ett realistiskt tänk.

–  I stunden har vi som sagt för få utövare. Det viktiga är att folk runt omkring oss ser oss. Att en tjej spelar fotboll måste ses som normalt så att familjerna sätter sina döttrar i fotbollslag. Vårt mål i Juventus är att visa det bästa framträdanden som fotbollstjejerna här kan göra just nu. Klubben kan säkert konkurrera i Europa i framtiden men vi måste jobba hårt för att komma dit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi Fotnot: Texterna är möjliggjorda genom Lars-Gunnar Björklunds stipendium, ett samarbete med Svenska spel och Svenska sportjournalistförbundet.