LHC gjorde sin bästa insats på länge i lördags, men föll mot Djurgården och noterades för femte raka förlusten i SHL-hockeyn. Dagen efter kom ett nytt bakslag när Anton Karlsson stängdes av i fem matcher efter det matchstraff som han drabbades av i andra perioden.

Försvararen fälldes för en crosschecking i ansiktet på Henrik Eriksson och missar därmed matcherna mot Timrå, Växjö, Malmö, Frölunda och Luleå.

Nu hoppas dock klubben att få domen mildrad genom att överklaga till RF.

– Inget snack om att smällen tar illa och att Anton inte borde ha gjort på det sätt han gjorde. Men det hände i en normal spelsituation där han på skulle ”boxa ut” en spelare efter tekning och det fanns absolut ingn avsikt att skada, säger Fredrik Emvall.

Han hävdar att andra spelare i SHL tidigare kommit lindrigare undan vid liknande situationer – och att betydligt värre tilltag föranlett samma eller till och med kortare avstängningar.

– Vi tycker att straffet är alldeles för tufft och vill testa det i en högre instans. Jag vet inte om vi kan få det ändrat, men vill i alla fall göra ett försök, säger Fredrik Emvall.

Men han spelar inte mot Timrå?

– Nej.

Att en klubb på det här sättet överklagar en avstängning är ovanligt. Tidigare under säsongen valde Malmö att gå vidare med Emil Sylvegårds straff efter en match mot Rögle, men fick avslag. Däremot minskades avstängningen för Leksandsspelaren Mattias Ritola med en match och dessutom togs boten bort helt.

– Vi överklagade tillsammans med HV efter bråket före en av åttondelsfinalerna förra säsongen. Då blev tre av sex spelare friade. Annars har vi vad jag vet inte gjort det tidigare, säger Fredrik Emvall.

LHC har redan en tunn backsida på grund av skador. Eddie Larsson tränade för fullt på måndagen efter lång bortovaro på grund av hjärnskakning och förhoppningen där är spel på torsdag. Kristoffer Gunnarsson är däremot aktuell för comeback redan mot Timrå. Mattias Bäckman är fortsatt långt från spel och riskerar att ha spelat färdigt för säsongen.

Sporten var efter måndagsträningen i kontakt med Anton Karlsson, som vill inte kommentera matchstraffet/avstängningen utan hänvisar till Fredrik Emvall.

När beslutet kommer från riksidrottsnämnden är oklart.