Östman: "Känner sig lite rutten"

Klas Östman lämnar Linköping med blandade känslor. ”Man känner sig lite rutten”, säger han.

12 juni 2019 11:21

Det var under förra veckan som frågan dök upp. Schweiziska toppklubben Zug ville ha in en ny assisterande tränare och garanterat på inrådan från Dan Tangnes gick frågan till Klas Östman.

Nu är det klart, den sistnämnde har skrivit på för två år och bryter kontraktet med LHC.

Han säger:

– Det känns lite tudelat. Det var en chans som dök upp och ingen vet om den skulle dyka upp igen. Både för mig och familjen kändes det som en för bra möjlighet för att tacka nej till. LHC ställde sig positivt till att hitta en lösning och det är jag enormt tacksam över.

Klas Östman kom till klubben 2007 och var under sex säsonger verksam på juniorsidan. Efter en tvåårig utflykt till Frölunda kom han tillbaka som assisterande tränare i SHL-laget, en position som han har haft under de senaste fyra säsongerna.

Det är tio år som förstås satt sina spår.

– LHC och Linköping är hemma. Inget snack om det. Familjen följer med ner, men basen har vi kvar här, säger han.

Så det blir ett elfte år i framtiden?

– Det vet jag inte. Jag har lärt mig att man aldrig ska lova några sådana saker, men jag har trivts fantastiskt bra och det känns som sagt som hemma. Sen får man se om de vill ha mig tillbaka också. Det vet man inte.

Nyblivne 40-åringen har ännu inte varit på besök i nya klubben, men räknar med att klara av det i nästa vecka. Så här långt har det bara varit telefonkontakt med Dan Tangnes (som han jobbade tillsammans med i LHC i tre år) och övriga i klubben.

Östman säger också om beslutet att lämna:

– Man känner sig lite rutten, det gör man. Tajmingen är inte den bästa och det förstår jag också. Det har gjorts en nystart här som jag verkligen gillar och som vi just har påbörjat. På det sättet gnager det en del och känns inte helt bra. Men jag har haft längre snack med både Niklas (Persson) och Bert (Robertsson) och de förstår min situation.

Zug ligger vackert beläget och är en av de rikaste kommunerna i hela Europa, skatten är låg och många internationella företag har verksamhet här. Klubben har inte vunnit schweiziska mästerskapet på 22 år, men nådde med Dan Tangnes i båset final i våras. Ägare är Hans-Peter Strebel, som är apotekare i grunden och som senare i livet varit med och utvecklat bromsmedicin mot MS. Det har gjort honom förmögen och en del av pengarna satsas på hockeyklubben.

– Jag har fått ett mycket bra intryck av klubben. Det är bra förutsättningar och man jobbar också en hel del med att utveckla egna spelare, säger Klas Östman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten