Till skillnad från många andra stora motionslopp tvingades Stockholm marathon bara ställa in en gång under coronapandemin. I fjol senarelades evenemanget till oktober – förvisso med restriktioner, men ändå.
Nu kan löparfesten avgöras som vanligt igen – och det åter i början av juni.
– Det känns ju underbart, säger verksamhetschefen David Fridell. Vi hade tur ändå att få göra nästan ett riktigt lopp i höstas, men det är klart att maran ska ligga i försommaren när det är som vackrast i Stockholm.
Nästan 14 000 deltagare är anmälda att springa lördagens lopp, med start på Lidingövägen och målgång på Stockholms stadion efter 42 195 meter genom huvudstaden.
– Det är något färre än 2019. Men det är nästan exakt lika många svenskar i år, vi saknar ett par tusen utländska löpare, säger David Fridell.
Den stora anledningen till sistnämnda bortfall tillskrivs pandemin, som ju trots allt ännu inte är helt över.
– På grund av pandemin har resandet inte kommit igång på samma nivå som tidigare. Att springa ett maratonlopp behöver man ju planera ett tag i förväg.
"Ska ha respekt för"
I år är det dock en annan världshändelse som finns i medvetandet hos vissa som ska springa Stockholm marathon. Inte minst från USA har det inkommit frågor huruvida det är säkert att springa loppet på grund av kriget i Ukraina.
– Det är klart att folk är oroliga. Det märker vi alltid när stora omvärldshändelser sker. Vi hade det i samband med terrorbomberna under Boston marathon 2013, som var ett par månader innan Stockholm marathon. Det blir tydligt att vi får mycket frågor och att det är fokus kring säkerhet. Samma sak efter attentatet på Drottninggatan 2017. Stora omvärldshändelser påverkar sådana här typer av evenemang, så klart. Men vi känner oss trygga, säger David Fridell och fortsätter:
– Vi har ett väldigt fint samarbete med stadens alla förvaltningar, men även med polisen. Säkerhetsfrågor är det polisen som har ansvar för och tar beslut om något måste göras. Vad vi vet – och får för besked – så finns det ingen anledning till en ökad säkerhet.
TT: Har någon avbokat sin startplats av rädsla för säkerhetsläget?
– Nej, det kan jag inte säga. Det kommer in en del frågor. Men den slutliga anledningen till varför man inte reser till Stockholm kan man inte veta. Men man ska ha respekt för att folk ser att det finns ett krig i närheten.
Hoppas på dubbla rekord
Årets bana är bortsett några små justeringar densamma som före pandemin, sedan man gjorde stora förändringar inför 40-årsjubileet 2018. Och David Fridell tror att det kan bli tal om det snabbaste maratonloppet på svensk mark.
– Vi hoppas på en sluttid på herrsidan under 2.10 – vilket är en drömgräns på maran. Det var 10 sekunder från det 2019, så nu är det dags, säger han.
Etiopiern Nigussie Sahlesilassie satte banrekord 2019, när han vann på 2.10.10.
Och på damsidan finns det löpare som kan hota norskan Grete Waitz banrekord, 2.28.24 från 1988.