Funktionärerna som fixar säkerheten till kvällens stadssträcka

När rallyfesten kommer till Vimmerby är det mycket som ska klaffa. Det största publikområdet vid Folkhögskolan ska hägnas in, skyltar som markerar förbjudet område ska upp.
– Bara igår kväll satte vi nog ner 200 pinnar, det blir säkert 300 totalt, säger Fredrik Johansson, som tillsammans med Tomas Knutsson håller i funktionärsarbetet i den publika delen av stadssträckan på fredag.

Ytterligare en pinne ska på plats, av sisådär 300 totalt. Bara en del i förberedelserna inför stadssträckan, som körs på fredag. ”Man hoppas ju bara att Vimmerbyborna kommer”, säger Fredrik Johansson. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Ytterligare en pinne ska på plats, av sisådär 300 totalt. Bara en del i förberedelserna inför stadssträckan, som körs på fredag. ”Man hoppas ju bara att Vimmerbyborna kommer”, säger Fredrik Johansson. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Midnattssolsrallyt2017-06-30 04:25

För en vän av hästkrafter är förstås Midnattssolsrallyt rena rama julafton. Men motorentusiasten Fredrik Johansson, VMS, räknar inte med att hinna se särskilt mycket av de snabba ekipagen när stadssträckan går i Vimmerby fredag kväll.

– Det lär bli fullt upp. Jag och Tomas Knutsson delar på ansvaret för funktionärerna och det är många inblandade som vi vill ge bra stöttning. Tävlingsdagen har vi 64 vägvakter som ser till att folk inte kommer in på banan och med publikvärdar, entrépersonal och personal vid start och mål är det totalt 90-100 personer.

Förberedelserna inför stadssträckan handlar till stor del om något så basalt som att se till att publiken står på rätt plats.

– Vi hägnar in hela området runt Folkhögskolan, som är det stora publika området. Många pinnar ska ner. Och det tar sin lilla tid.

Hur mycket folk som kommer att vara ute i Vimmerby är omöjligt att säga.

– Det går bara inte. Väder och vind styr, förstås, men vi kan inte annat än hoppas att det här arrangemanget drar ut Vimmerbyborna. Det borde bli mer i år, eftersom stadssträckan går på fredagskvällen.

Har ni gjort några förändringar i år?

– I år får man en stämpel när man går in och betalar entré, så kan man gå runt och in på något annat ställe och det går snabbt att se vem som betalat. Vi sätter också säkerheten ännu mer i fokus och har utökat marginalen mellan banan och säkerhetsområdet, bland annat ut mot vägen vid Folkhögskolan och parkeringsplatsen vid Ishallen.

Vad ska man tänka på för att få en så bra rallyupplevelse som möjligt?

– Vara ute i god tid, så man får en bra plats, ta hänsyn till skyltning för förbjudet område och följa avspärrningarna. Och ta med en kaffekorg.

Att lägga timmar på praktiska rallyförberedelser ser Fredrik Johansson bara som något kul.

– Det här är jätteskoj. Jag är en föreningsmänniska och hela min familj är också engagerad. När det här är över är det dags att börja ta tag i Semesterracet...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!