Drabbades tidigt av ätstörning: "Hon gillar att vinna"

Målet för Ebba var att utvecklas inom sina sporter. Men endast 12 år gammal blev hon inlagd på sjukhuset med allvarliga fysiska problem på grund av en ätstörning.

Ebba är duktig på fotbollsplanen och mamma Anna tror att det är viljan att alltid utvecklas och vara bäst som gjorde att hennes dotter hamnade i en ätstörning. Tjejen på bilden har inget med artikeln att göra.

Ebba är duktig på fotbollsplanen och mamma Anna tror att det är viljan att alltid utvecklas och vara bäst som gjorde att hennes dotter hamnade i en ätstörning. Tjejen på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: PETTER ARVIDSON/Bildbyrån

Motion & hälsa2021-04-11 07:30

Kost och idrott

Ebba har under hela sin uppväxt varit väldigt glad i att träna och sporta. Redan i tidig ålder stack hon ut ur mängden på fotbollsplanen eftersom hon hade lätt för att lära. När hon senare även började utöva en individuell idrott gick utvecklingen snabbt även där.

– Det har gått riktigt bra för henne när det gäller att tävla. Hon gillar att vinna, berättar Ebbas mamma Anna. 

Men när Ebba skulle fylla 12 år började hon gå in i ett ätstörningsbeteende. Under hösten reagerade hennes föräldrar på hur hon började fokusera väldigt mycket på sin mat och träning. Hon uteslöt allt som hon ansåg var onyttigt och ville gå ut och springa och träna betydligt mer. På två månader tappade hon mycket i vikt och varningsklockorna började ringa. 

– Hon gick från att vara ett barn som tjatade om att äta godis, pizza eller McDonald’s till att sluta med allt sånt. Det gick väldigt snabbt. Vi tänkte att när julen kommer och det är uppehåll från idrotten med julmat och julgodis och allt vad det innebär så skulle säkert hennes tankar försvinna. Men vi upptäckte snabbt att tankarna om att äta nyttigt och träna mycket inte försvann. Det gjorde att jag mellan jul och nyår ringde till Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) för att prata med en sjuksköterska om vad Ebba gick igenom, berättar Anna. 

Efter helgerna fick familjen prata med en kurator. Det visade sig att läget var mycket värre än vad familjen kunnat ana då Ebba var uttorkad och i ett väldigt dåligt skick.  

– Vi hade inte förstått att det var så illa som det var och Ebba blev inlagd på sjukhuset, berättar Anna och tar ett djupt andetag. 

– Jag måste säga att det var det bästa som kunde ske. Vi föräldrar hade kämpat så länge med att få henne äta, dricka och minska på träningen då vi sett att hon hade tappat ytterligare i vikt. Men för oss gick det inte att bryta det hela. Det var samtidigt svårt att tvinga henne att minska på sitt sportande då vi visste hur mycket hon älskade det. 

Under de första veckorna på sjukhuset fick Ebba endast vara utanför sjukhusets dörrar i korta perioder – men då i rullstol. Under drygt en och en halv månad var hon under bevakning med ett strikt kostschema för att se till att hon fick i sig all mat och näring hon behövde. Detta gjorde att det hela vände för Ebba.

– Vi är oerhört tacksamma för hjälpen vi fått för att bryta tvångstankarna snabbt. Personalen, både på sjukhuset och ätstörningsenheten, agerade väldigt proffsigt.

År 2019 publicerades en stor internationell studie gällande genetiken kopplat till anorexia nervosa av forskare vid Karolinska institutet. Genom studien hittade forskarna åtta genvarianter som var vanligare vid anorexia nervosa. Och att sjukdomen kan vara genetisk intygas även i det här fallet.

– Jag själv hade ätstörningar i tonåren men var inte alls så illa däran som Ebba, berättar Anna. 

Resultaten från studien visade också att den genetiska risken för anorexi överlappar med genetisk benägenhet till hög fysisk aktivitet. Det skulle kunna förklara att personer med anorexi tenderar att vara mycket fysiskt aktiva trots begränsat näringsintag. Den visade också att man bör uppmärksamma ämnesomsättningen för att förstå varför personer med anorexi även efter näringsbehandling ofta går ned i vikt igen till en farligt låg kroppsvikt. 

Det är en aspekt som också kan appliceras på Ebbas situation. 

– Vi har en dialog med en barnläkare för att utreda varför hon inte går upp i vikt trots att hon äter mycket och näringsrik mat. Hon utövar fortfarande sina sporter men all extraträning har hon dragit ner på. 

Tror du idrotten är en av anledningarna till att hon hamnade i sin ätstörning?

– Har man den personligheten som hon har där man gillar att vinna tror jag det. Om hon inte hade varit lagd åt idrotten utan åt att spela tv-spel eller något annat hade hon säkert velat vinna där istället. Jag tror de bidragande orsakerna både kan vara det genetiska och vinnarinstinkten. Det som är så otäckt är att Ebba orkade med sitt idrottande trots de fysiska problem hon hade, säger Anna och fortsätter: 

– Jag kan inte säga att hon varit utseendefixerad. Det har snarare handlat om kraven, idrotten och prestationen. Sedan var det även allt det här med sociala medier där det skrivs om vad man ska äta och inte äta som hade en påverkan. 

Ebba och Anna heter egentligen något annat. 

Fem sanningar

Många individer med ätstörningar ser friska ut även om de kan vara mycket svårt sjuka.

Familjer får inte skuldbeläggas. De kan snarare vara en mycket värdefull tillgång i behandlingsarbetet.

Ätstörningar kan drabba alla oavsett kön, ålder, etniskt ursprung, kroppsform, vikt, sexuell läggning och socioekonomisk status.

Arvs- och miljöfaktorer spelar en viktig roll i utvecklandet av ätstörningar.

Det går att bli helt frisk från ätstörningar. Tidig identifikation och behandling är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!