"Tantgympa" som kan vara både svettig och fartfylld

Ingela Strömbom, Ann Carlsson, Jennie Agebjörn, Sandra Agebjörn, Anna Källåker, Lasse Norlander, Kajsa Öst Källåker, Jeanette Gustafsson, Matilda Agebjörn och Johanna Haskett tränar tillsammans i Tuna på torsdagar.
Ingela Strömbom, Ann Carlsson, Jennie Agebjörn, Sandra Agebjörn, Anna Källåker, Lasse Norlander, Kajsa Öst Källåker, Jeanette Gustafsson, Matilda Agebjörn och Johanna Haskett tränar tillsammans i Tuna på torsdagar.

De gillar att röra på sig tillsammans. Varje torsdag samlas ett tiotal personer i idrottshallen för gemensam träning. "En del kallar det mammaträning eller tantgympa, men passen kan vara krävande om man vill det", säger Matilda Agebjörn som håller i övningarna.

Motion & hälsa 25 november 2022 18:00

Det är en mörk och kall novemberkväll i Tuna som Sporten möter upp det träningssugna gänget i skolans idrottshall. Ann Carlsson och Jeanette Gustafsson är först ut och placerar sina yogamattor inför kvällens träning.

– Vi har varit med i flera år och uppskattar verkligen möjligheten att kunna träna även på en mindre ort, säger Jeanette Gustafsson.

– Det är roligt att ha några fler att träna ihop med. Då är det större chans att träningen verkligen blir av, menar Ann Carlsson.

undefined
Armhävningar mot bänk var en av övningarna under passet.

Deltagarna droppar in en efter en och med en eftersläntrare så blir man elva personer totalt. Lasse Nordlander sticker ut som den enda herren i gruppen.

– Det är jättekul och bra träning, säger han.

undefined
Lasse Nordlander är en av herrarna som är med och rör på sig regelbundet i Tuna.

Efter ett par varvs jogging i hallen sätter passet igång. Matilda Agebjörn leder träningen som sker till musik med fart i.

– Jag har hållit i passen från 2020. Jag har ingen utbildning som instruktör utan gillar helt enkelt att träna. Det är roligare att göra det tillsammans med andra än hemma själv. 

Det är så kallad tabataträning som gäller. Det innebär en form av konditionsträning baserad på korta, men högintensiva intervaller.

– Vi hinner med runt tio olika tabata-set på en timme. Jag sätter ihop övningarna lite olika från gång till gång. Det är inte så svårt. Det gäller bara att vara kreativ och så finns det mycket inspiration att hämta på nätet.

undefined
Matilda Agebjörn leder passen i Tuna och tycker att det är roligt att samla flera och träna tillsammans.

Träningen riktar sig till en bred målgrupp där alla kan vara med oavsett ålder och kondition.

– Vi kör under ganska lättsamma former, men övningarna kan vara intensiva och hårda om man vill. Det går bra att anpassa sig efter egen förmåga.

På sommarhalvåret sker träningen utomhus. För ett par veckor sedan var det dags att gå in i hallen.

– Vi körde faktiskt på och var utomhus året runt oavsett väder under pandemin. 

– Det var häftigt att vi fortsatte träna ute året runt då, men det är faktiskt skönt att vara inne nu, säger Jeanette Gustafsson.

undefined
Anna Källåker och Johanna Haskett värmer upp med en twist.

Många av deltagarna är från Tuna, men en det är inte ovanligt att folk kommer från andra orter också.

– Det är en del folk som kommer från Vimmerby, Vena och Totebo för att vara med, säger Agebjörn, som även håller i ett pass i veckan i Ishult.

– Det är viktigt att folk på landsbygden har möjligheten att träna på hemmaplan så de inte måste åka in till stan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa