Enligt kommunernas hemsidor finns det motionsspår på 18 platser i Vimmerby, Hultsfred, Kinda och Mariannelund. Undertecknad valde ut tio av dem, packade träningsväskan och gav sig ut i det fina påskvädret.
1) MARIANNELUND (2,4 km): Är solklar etta på den här listan. Mixen av ett välskött spår med träflis och en fantastisk natur gör att Mariannelund sticker ut från mängden. Till största del går banan runt sjön Skruven. Badsugen? Då går det stanna till vid Vallersvik – en omtyckt badplats som passeras efter 600-700 meter. Även Spilhammarsbadet ligger i närheten. Utöver elljusspåret finns det sträckor som är fem och tio kilometer långa. Uppmätt sträcka: 2,35 kilometer (GPS-klocka). Höjdskillnad: 14 meter. Det är avståndet mellan banans lägsta och högsta punkt. Det berättar inte hela sanningen, men är ändå en indikation på hur jobbig banan är. Svårighetsgrad: Lätt/medel. Utegym: Ja. Plats: Slättvallen.
2) MÖRLUNDA (2,3 km): Det finns inget utegym. I övrigt har spåret i Mörlunda det mesta: bra underlag, fin natur, utmanande backar, distansskyltar efter 250 meter, utplacerade bänkar och roliga informationstavlor längs vägen. Helt klart en personlig favorit tillsammans med spåret i Mariannelund. Den så kallade Vattentornsbacken i slutet är ett kraftprov. Speciellt om orken tryter. Kuriosa är att den backen var ännu längre förr, innan den nya riksvägen byggdes år 2010. Då fick delar av spåret göras om. Uppmätt sträcka: 2,25 kilometer. Höjdskillnad: 25 meter. Svårighetsgrad: Tuff. Utegym: Nej. Plats: Ryssebovägen.
3) TUNA (2,1 km): Ettan var given, tvåan likaså. Det var betydligt jämnare vad gällde tredjeplatsen. Till slut föll valet på motionsspåret i Tuna. Mycket tack vare den lantliga känslan. Det var uppfriskande att springa bland träden och ängarna. Bonuspoäng för att det bara är en slinga, utan delningar eller korsningar som kan ställa till det. Uppmätt sträcka: 2,09 kilometer. Höjdskillnad: 26 meter. Svårighetsgrad: Medel. Utegym: Nej. Plats: Sväng av vid Björkelundsgatan och kör rakt fram.
Här är en genomgång av de övriga spåren vi testade, utan inbördes ordning.
FRÖDINGE (2 km): Här snackar vi pulshöjare. Motionsspåret i Frödinge ska verkligen inte underskattas, även om det "bara" handlar om två kilometer. Det går upp och ner mest hela tiden. Perfekt för löpare som tränar inför ett terränglopp, exempelvis Lidingöloppet. Det är ett klassiskt, något slitet, elljusspår med hög mysfaktor. På minuskontot saknas det tydlig information. Var börjar spåret? Hur långt är det? Som förstagångsbesökare hade jag uppskattat en informationstavla. Uppmätt sträcka: 1,98 kilometer. Höjdskillnad: 27 meter. Svårighetsgrad: Tuff. Utegym: Nej. Plats: Lundavallen.
HORN (2,5 km): Motionsspåret i Horn ger en bra helhetsupplevelse. Det är lagom kuperat och underlaget skiftar några gånger. Det är mest gräs, men även stenkross och vanlig skogsväg. Plus i kanten för alla 100-metersmarkeringar som är utplacerade med hög noggrannhet. I det avseendet är Horn bäst i klassen. Fler motionsspår borde ha det så. Med dagens mobilappar och GPS-klockor är det lättfixat. Uppmätt sträcka: 2,47 kilometer. Höjdskillnad: 24 meter. Svårighetsgrad: Medel. Utegym: Ja. Plats: Hornåbergs camping.
HULTSFRED (2,5 km): Intill Hagadal ligger det en modern tvåkilometersslinga med styrkeövningar längs vägen, som enkelt tas fram med QR-kod via mobilen. Proffsigt! Men nog om det. Vi testade istället den mer klassiska 2,5 kilometersbanan som ligger på andra sidan riksvägen. Även fem och tio kilometer finns. Här gäller det att ha koll på fötterna, då det sticker upp en del rötter från marken. Nyttig träning för terränglöpare. Minus: en stor del av skogen vid spåret har avverkats, vilket drar ner helhetsupplevelsen. Uppmätt sträcka: 2,47 kilometer. Höjdskillnad: 21 meter. Svårighetsgrad: Medel/tuff. Utegym: Ja. Plats: Hagadal. Start på andra sidan riksvägen (det finns en tunnel).
KISA (2,7 km): Motionsspåret i Kisa börjar med en nedförsbacke och avslutar med en nedförsbacke. Då förstår ni att det är tuffare däremellan. Med tre rejäla uppförslutningar är det här en utmanande bana där det gäller att hushålla med resurserna. Andra halvan är mycket krävande. För den som vill ha en bonussväng rekommenderas "Vackra Vägen", som det är skyltat till efter cirka 800 meter. Uppmätt sträcka: 2,65 kilometer. Höjdskillnad: 42 meter. Svårighetsgrad: Tuff. Utegym: Ja. Plats: Tolvmannabacken.
SILVERDALEN (1,8 km): Det var inte helt lätt att hitta hit. Men när man väl kom fram var det värt mödan. Mysigt och smalt spår med en banprofil som passar de flesta. Inslag av vattendrag och utplacerade bänkar ger pluspoäng. Dock bör skyltningen och informationen bli bättre. Uppmätt sträcka: 1,81 kilometer. Höjdskillnad: 8 meter. Svårighetsgrad: Lätt/medel. Utegym: Nej. Plats: Skogen mellan Silverdalen och Lönneberga, nära länsväg 129.
SÖDRA VI (2,3 km): Precis intill Ulfveskogs toppmoderna friidrottsanläggning startar elljusspåret. Det är en trevlig bana utan branta uppförsbackar. Jämfört med de andra spåren har Södra Vi extra mycket bark, vilket är ett skonsamt underlag för kroppen (men lite tungsprunget). Sugen på mer? Då finns det två längre sträckor, sex och tio kilometer, som startar ett stenkast längre bort. Där blandas grusvägar med knixiga stigar. Sammanfattningsvis har Södra Vi ett brett utbud när det gäller motionsspår. Uppmätt sträcka: 2,31 kilometer. Höjdskillnad 13 meter. Svårighetsgrad: Lätt/medel. Utegym: Nej. Plats: Ulfveskogs idrottsplats.
VIMMERBY (3,5 km): Med start från VOK-stugan finns det fyra sträckor att välja mellan. Från 1,9 till 9,9 kilometer. Vi tog den klassiska 3,5 kilometersbanan som passar de flesta. En lagom kuperad och välskött sträcka med flera bänkar längs vägen. Var beredd på att den jobbigaste uppförsbacken kommer i slutet. Uppmätt sträcka: 3,48 kilometer. Höjdskillnad: 33 meter. Svårighetsgrad: Medel. Utegym: Ja. Plats: VOK-stugan, Snokebovägen.