Alternativ Novemberkåsa fri från surhål

En etapp i dagsljus. Två i mörker. Det är upplägget på lördagens Kåsavandring på Djursdalarundan. "Det blir en Novemberkåsa till fots utan surhål", säger Ove Gustafsson.

Ove Gustafsson och Anders Landberg gör sin egen variant på Novemberkåsan på lördag genom att gå tre varv på Djursdalarundan.

Ove Gustafsson och Anders Landberg gör sin egen variant på Novemberkåsan på lördag genom att gå tre varv på Djursdalarundan.

Foto: Magnus Strömsten

Motion & hälsa2022-11-18 12:06

Bröderna Ove Gustafsson och Anders Landberg har kört mycket enduro genom åren. Numera lämnar de över ansvaret till sönerna Didrik och David. När Novemberkåsan avgörs i Bollnäs på lördag kommer de ändå ge sig ut i naturen. 

Tre varv på den nästan sju kilometer långa Djursdalarundan väntar. Ett på dagen och två på kvällen.

– Vi kom på den här idén förra året och testade då. Nu vore del kul om fler folk ville hänga med på lördag. Det räcker att gå ett varv eller två med för den delen, säger Ove Gustafsson som har för vana att gå Djursdalarundan minst en gång i veckan. I ur och skur.

– Det kan vara lite blött på sina ställen och framförallt halt där det är mycket nedfallna löv och rötter. Vi tar det i lagom takt.

Dagsetappen startar på förmiddagen och när mörkret fallit hägrar ytterligare två varv. Med pannlampa på förstås.

– Vi tar en liten dryckespaus mellan de två nattetapperna. Tempot blir inte lika högt i mörkret, men har man bara en bra lampa funkar det helt okej att gå då med.

Starten går i Ungstorp och det tar en dryg timme att gå ett varv. Totalt räknar man att vara ute i runt fyra timmar.

– Det blir ungefär hälften mot vad de bästa förarna i Kåsan har i körtid.

Hur det blir med Kåsavandring nästa år är inte klart.

– Då avgörs ju Novemberkåsan i Vimmerby och då är vi med och hjälper till som funktionärer. Vi får nog ta vandringen en annan dag den gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!