Regn och kyla inget hinder för att träna

Nio tappra deltagare trotsade regn, blåst och kyla och tränade utomhus med Friskis&Svettis när vi besökte ett pass i veckan.

Det tappra gänget som tränade i tisdags. Fr.v: Fabian Robbe, Susanne Rinaldo, Maud Rinaldo, Moa Drott, Emma Brännabo, Caroline Wohlfart, Josefin Milde, Linda Sjösten och Helen Fransson.

Det tappra gänget som tränade i tisdags. Fr.v: Fabian Robbe, Susanne Rinaldo, Maud Rinaldo, Moa Drott, Emma Brännabo, Caroline Wohlfart, Josefin Milde, Linda Sjösten och Helen Fransson.

Foto: Magnus Strömsten

Motion & hälsa2021-05-08 14:30

Friskis&Svettis verksamhet i Vimmerby firar 30 år i år. Coronapandemins konsekvenser har dock inneburit en rad utmaningar för föreningen som ett "vanligt" år engagerar runt 400 medlemmar inklusive ett 40-tal funktionärer där en tredjedel är aktiva som ledare.

– Vi har fått anpassa träningen och coronasäkrat så gott det går. Lösningen har blivit att genomföra passen utomhus. Som läget är nu har vi pass sex dagar i veckan i form av jogging, gympa, stationsträning och cirkelfys. Dessutom har utbudet på digitala pass från centralt håll ökat så våra medlemmar har tillgång till 50-talet olika pass där som är tillgängliga när som helst. Det funkar när läget är som det är, men är ju inte samma sak som att träffas och träna tillsammans, säger Ida Blom som är verksamhetsansvarig för Friskis&Svettis i Vimmerby.

Vi mötte upp ett av gängen som samlades för träning utomhus i veckan. Nio tappra deltagare anslöt den här kvällen för att genomföra ett cirkelfyspass under Josefin Mildes ledning. De hade inte tur med vädret. Regnet föll och deltagarna kom i full mundering med regnkläder.

undefined
Emma Brännabo övar på spänsten.

En av deltagarna som har varit med i ur och skur sedan utomhuspassen började i mitten av januari är Emma Brännabo. Hon tycker att det har gått bra.

– Det funkar så länge man är rätt klädd. I vintras var det drygt tio minusgrader nån gång, men det gick det med. Rör man på sig ordentligt får man upp värmen efter ett tag. På så vis är regn värre än snö och kyla. Blir man blöt fryser man mer, säger hon.

Även om man tränar utomhus i mindre grupper på runt 10 personer där det är enklare att hålla avstånd så finns det andra detaljer att tänka på praktiskt.

– Det gäller att hitta redskap som tål att användas utomhus. Under det här passet användes bland annat vikter och då har deltagarna samma under hela passet så man slipper dela och ta några risker på så vis, säger Ida Blom.

undefined
Friskis&Svettis tränar på i ur och skur.

Friskis&Svettis har som motto att erbjuda motion för alla. I Vimmerby vill man bredda sin målgrupp på sikt.

– Framöver vill vi gärna bredda målgruppen och engagera barnfamiljer bland annat. Sedan vill vi även rikta in oss mot ungdomar med lite mer avancerade styrkepass på sikt, säger Ida Blom som räknar med att det blir utomhusträning i sommar med.

– I takt med att vädret blir bättre hänger förhoppningsvis fler på. Sedan hoppas vi att kunna träna inomhus igen i höst.

Josefin Milde var ledare för det tappra gänget som genomförde passet i tisdags.
Josefin Milde var ledare för det tappra gänget som genomförde passet i tisdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!