Tre motionsklassiker som är i fara

Göteborgsvarvet och Vätternrundan är inställda och Stockholm Marathon har flyttats. Andra stora motionsloppsarrangörer hoppas fortfarande kunna genomföra årets lopp – men osäkerheten är stor. Så här är läget just nu.

Lidingöloppet hoppas kunna genomföra det tre mil långa loppet i september. Arkivbild.

Lidingöloppet hoppas kunna genomföra det tre mil långa loppet i september. Arkivbild.

Foto: TT

Motion & hälsa2020-04-12 14:40

Vansbrosimningen

Tio lopp i öppet vatten samt swimrun och triathlon mellan den 27 juni och 5 juli. 12 733 deltagare i fjol.

Trekilometersloppet ingår i "En svensk klassiker".

– Vi avvaktar till i slutet av april innan vi tar något beslut. Vi har drygt 80 procent färre anmälningar mot vad det brukar vara vid den här tiden, och de flesta anmälningarna brukar komma senare under våren, säger generalsekreteraren Tomas Viker.

– Enligt våra regler sedan jättelångt tillbaka betalar vi tillbaka hälften vid inställda lopp. Det har aldrig tidigare varit aktuellt att ställa in för annat än blixtar och för kallt vatten.

Midnattsloppet

Stockholm 15 augusti (cirka 25 000–30 000 deltagare), Helsingfors 29 augusti (cirka 10 000), Malmö 5 september (cirka 6 000–7 000), Göteborg 12 september (cirka 10 000).

– Vi kommer med besked om eventuella förändringar senast den 30 april. Och senast den 1 juni måste vi veta om vi får genomföra loppen för att hinna med. Det diskuteras om det finns något annat sätt att genomföra det än att springa 25 000–30 000 på en gång. Eller andra datum – som för Stockholm kanske 29 augusti eller 19 september, säger marknadsansvarige Göran Söderstam.

– Vi pausar nu anmälan till Midnattsloppet för att hitta nya lösningar, säger vd:n Lars Eriksson Svensk.

Lidingöloppet

Lidingöloppshelgen 25–27 september innehåller elva olika löparevenemang. 30-kilometersloppet ingår i "En svensk klassiker".

Arrangören har även motionslopp i nio städer i Sverige mellan 24 april och 19 september, varav Skrylleloppet i Lund den 24 april redan ställts in. Dessutom arrangeras Blodomloppet och Vårmilen i Stockholm, där Vårmilen ställts in.

Lidingöloppet MTB med fem olika mountainbikeevenemang den 2 maj har flyttats till Lidingöloppshelgen i september och kommer att genomföras i avkortad form, och enbart med motionärer.

Totalt i Lidingöloppets arrangemang deltar normalt cirka 60 000, varav 35 000 under Lidingöloppshelgen i slutet av september.

– Vi hoppas och tror att Lidingöloppshelgen ligger så pass långt fram att den går att genomföra den i sin ordinarie utformning. Vi har redan flyttat vårt cykellopp, som låg i början av maj och även ett löplopp som låg där. De deltagarna får vara med under Lidingöloppshelgen i motsvarande lopp, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationsansvarig.

– Vi har inte spikat ett datum för när vi måste ta ett beslut, men av respekt till våra deltagare behöver vi lämna besked i hyfsat god tid. Det är inte beslutat hur vi gör med anmälningsavgifter. Vi behöver titta på det, så att det blir rättvist för deltagarna samtidigt som vi behöver se en fortsatt överlevnad. De två arrangerande klubbarna här på Lidingö behöver intäkterna från Lidingöloppet.

Vansbrosimningen betalar tillbaka halva startavgiften om inte loppen kan avgöras i sommar. Arkivbild.
Vansbrosimningen betalar tillbaka halva startavgiften om inte loppen kan avgöras i sommar. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!