Meriterat startfält i tävlingens sjätte upplaga

På lördag ska 40 löpare försöka springa 6,7 kilometer på en timme så många gånger som möjligt. Hultsfred Löparklubb anordnar då ett Backyard Ultra och flera meriterade löpare deltar.

Kurt Gustavsson och Hultsfred Löparklubb anordnar ett Backyard Ultra på lördag i Hultsfred.

Kurt Gustavsson och Hultsfred Löparklubb anordnar ett Backyard Ultra på lördag i Hultsfred.

Foto: Elin Elmström

Motionslöpning2022-05-06 17:00

Det är sjätte gången som klubben anordnar den här typen av ultralöpningstävling. Kurt Gustavsson är en av eldsjälarna i klubben och förklarar bakgrunden till att man väljer just Backyard Ultra.

– Det är ganska smidigt som arrangörer. Antalet funktionärer är minimalt i och med att vi använder samma slinga längst med strandpromenaden att springa på. Sedan är det bara 40 deltagare och de sköter det mesta själva. Vi behöver bara se till att pricka av hur många varv de genomför.

Starten sker på lördag morgon och banrekordet i Hultsfred ligger på 15 genomförda timmar.

– Jag tror säkert att någon kan slå det på lördag. Det finns många meriterade löpare med i startfältet. Bland annat Lennart Skog från Stenungsund som har genomfört över 1 000 maratonlopp på 46 år. Björn Sunesson är en annan extremdistansare som är ensam i världen om att ha sprungit över den nordamerikanska kontinenten sju gånger.

Som Backyard Ultralöpare lägger man störst vikt vid att utmana sig själv.

– De flesta fokuserar på att slå sina personliga rekord i vad det gäller antal avverkade timmar. Vem som vinner i slutänden är inte lika viktigt. Därför finns det inga priser eller medaljer i den här typen av tävlingar.

Ska man få till ett riktigt bra rekord gäller det dock att det finns bra konkurrens.

– Reglerna säger att tävlingen avbryts när näst siste löpare klivit av. Då får ledaren bara springa ett varv till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!